Jari Tervo: Huolestunut aikuinen

Alppilan koulussa tyrkättiin keskustelu käyntiin. Vilkkaassa hutipuhumisessa on huolestuttu melkein eniten opettajien työrauhasta. Kukaan muu ei kuulemma joudu työpaikallaan jatkuvasti sietämään yhtä luokatonta käytöstä kuin opettajat, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Ja tasan varmasti joutuu. Poliisit eivät oikeastaan muunlaista käytöstä kohtaakaan. Heidän ammattinsa on pohjimmaltaan sikamaisen käytöksen puuduttavaa hallinnointia. Sitä sarkaa Suomessa piisaa.

*Sairaanhoidon *ammattilaiset kuuntelevat vittua ja perkelettä työkseen ja ainoastaan sen vuoksi, että he yrittävät paikkailla kansalaisia uuteen möykkäyskuntoon. Viime viikonloppuna ensihoitajaa puukotettiin Uudessakaupungissa.

Bussinkuljettajat saavat yövuoroissa väistellä astaloita ja kuunnella rivouksia. Sitä jyrkempää mitä tummempi sattuu kuljettajan ihonväri olemaan. Taksikuskit joutuvat sietämään niin paljon sönkkäystä ja haistattelua ja ammattinsa vähättelyä, että ainoa suoja sitä vastaan on raikas kyynisyys.

Sama pätee ratikkakuskeihin. Heidän asiakkaansa voivat pään aukomisen lisäksi oksentaa, kusta ja paskoa kuskien työpaikalle.

Missään muussa Euroopan maassa en ole kohdannut yhtä ynseää, pahantuulista ja piittaamatonta käytöstä kuin Suomessa.

Tarjoilijoita harva se päivä huoritellaan. Miespuoliset tarjoilijat välttyvät tältä. Heitä vain homotellaan.

Suomen kansalaisen ei tarvitse loppujen lopuksi hommata erikseen mitään ammattia saadakseen ikimuistoisen nautinnan vertaistensa huonoon käytökseen. Riittää, kun yrittää osallistua yhteiskunnalliseen elämään liikkumalla paikasta toiseen tai vain seisoskelemalla julkisella paikalla.

Missään muussa Euroopan maassa en ole kohdannut yhtä ynseää, pahantuulista ja piittaamatonta käytöstä kuin Suomessa. Hetkinen. Tuo oli pahasti sanottu. Vierailinhan sentään 1970-luvulla Neuvostoliitossa.

Tietenkin ottaa päähän kuunnella väärässä olevan keskenkasvuisen suunsoittoa päivästä ja vuodesta toiseen. Tällä alaikäisellä on kuitenkin yksi pätevä syy, tai ainakin tekosyy törkeyteensa: keskenkasvuisuus. Hän on kesken. Hän voi vielä kasvaa tolkun ihmiseksi.

*Koululaisten *keskusteluja kuuntelevat myös muut kuin opettajat. En ole koskaan todistanut yhdenkään lapsen puhuvan yhtä ruokottomia kuin aikuiset suomalaiset, kun he jakavat ilkeyttään ja sivistymättömyyttään netissä, virtuaalitorilla. Heitä ei voi tyrkätä pois.

Seuraavan kerran, kun mieltä kuohuttaa nykynuorten kaikista aiemmista sukupolvista dramaattisesti poikkeava siivottomuus, kannattaa pistäytyä millä tahansa keskustelupalstalla, jolla eritellään maahanmuuttoa tai homoliittoja tai pakkoruotsia.

Silloin pääsee ihastelemaan maailman eniten lukevan kansan kansalaiskeskustelua. Se on todellista vihaa ja väkivaltaa. Se ei ole valitettavasti keskenkasvuista. Se on jo valmista.

Siihen pystyy vain aikuinen.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija