Kaksi vuotta jytkystä

Euromaiden tukipakettien arvostelu toi perussuomalaisille vaalivoiton, mutta hallitustunnusteluissa pilkka osui omaan nilkkaan.

politiikka
Perussuomalaisten Timo Soinia onnitellaan Musiikkitalossa.
Perussuomalaisten Timo Soini keräsi onnitteluja muilta puoluejohtajilta saavuttuaan Musiikkitalon vaalivalvojaisiin huhtikuussa 2011.Yle

Eurooppa-politiikka toi perussuomalaisille vaalivoiton, mutta katkaisi hallitustien. Kaksi vuotta jytkyn jälkeen perussuomalaiset on yhä kaukana hallitusvallasta, ja puoluejohtaja Timo Soinin hallitustoiveet lepäävät Euroopan poliittisen kentän murroksen varassa.

Tuli iso jytky, puoluejohtaja Timo Soini hehkutti perussuomalaisten vaalivalvojaisissa huhtikuussa 2011.

Perussuomalaisten eduskuntavaalijytky täyttää ylihuomenna keskiviikkona kaksi vuotta, ja eduskunnan kausi kääntyy yli puolivälin. Kansanedustajien tiimalasissa hiekka alkaa valua alaspäin.

Jytky ei avannut perussuomalaisille hallitusovia. Puoluejohtaja Timo Soini palaa yhä siihen, että ministerin salkut katosivat Eurooppa-politiikan syvään erimielisyyteen.

- Tämä tukipakettipolitiikka maksoi meille aikanaan hallituspaikat, Soini kertaa kevään 2011 hallitustunnusteluja.

Euromaiden tukipakettien arvostelu toi vaalivoiton, mutta hallitustunnusteluissa pilkka osui omaan nilkkaan.

Perussuomalaisten tekemällä omalla paitsiolla oli suuret sisäpoliittiset vaikutukset. Kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten hallituksessa pääministeripuolue kokoomus olisi jäänyt monta kertaa vähemmistöön.

Perussuomalaisten kannatus on nyt likimain jytkyn lukemissa. Syvänä on säilynyt myös Eurooppa-politiikan linjaero.

Kataisen hallitus juhlistaa jytkyn vuosipäivää vastaamalla keskiviikkona perussuomalaisten Kyproksen tukipaketista tekemään välikysymykseen.

Eurooppa-politiikka työntää perussuomalaisia pysyvään oppositioon. Timo Soini panee toivonsa ensi vuoden eurovaaleihin.

- Koko eurooppalainen kartta menee ihan uuteen asentoon ensi eurovaaleissa. Ei kannata katsoa sitä, mitä viime vaaleissa tapahtui. Nyt tulee liikkeitä, kuten Saksassa, missä pari-kolmesataa professoria ja taloustutkijaa edellyttää, että nykyeuro lakkautetaan, Soini maalailee.

Timo Soinille Eurooppa-linja on periaatekysymys, josta ei voi tinkiä, kun on itse oikeassa.

Eurooppa-politiikassa perussuomalaiset seuraavat johtajaansa ilman soraääniä.