H7N9 vaikuttaa Kiinassa pikaruokaloihin

Sunnuntaina Kiina nosti uuden lintuinfluenssan virallisen uhriluvun 13:een. Muun muassa pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken kärsii huonommasta myynnistä, kertoo Bloomberg.

Ulkomaat

Kiinan lintuinfluenssaan on sunnuntaihin mennessä kuollut 13 ihmistä, kertovat viranomaiset. Kymmeniä tartuntoja aiheuttanut uusi virustyyppi on näkynyt kanaruokien kysynnässä - ja talouden mittakaavassa järeämmin vaimentanut rehun kulutusta Kiinassa.

Tuotantoeläimille tärkeän soijapavun tuonti Kiinaan on paisunut perättäiset kahdeksan vuotta, mutta ei enää tänä vuonna, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg. Lintuinfluenssan lisäksi tähän vaikuttaa yhtä lailla säikäyttänyt tuhansien sianraatojen paljastuminen Shanghain Huangpujoessa.

Kanapikaruokaan erikoistunut Kentucky Fried Chicken kärsii emoyhtiön mukaan selvästi huonommasta myynnistä Kiinassa. Pikaruokaketju on länsimaisista Kiinan suurin. Kiina on ketjulle merkittävä markkina-alue: emoyhtiö Yum tekee puolet liikevaihdostaan Kiinassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Lentoyhtiö Xiamen Airlines on puolestaan asiakkaiden toiveesta lopettanut kana- ja ankka-aterioiden tarjoilun lennoillaan. Shanghain pohjoispuolella Jiangsun eläintarha on siirtynyt eläinasukkaille annetuista kanaruuista muihin vaihtoehtoihin.

Lintuinfluenssan H7N9-tyyppiä tavattiin ihmisessä ensimmäistä kertaa maaliskuussa. Tapausta seurasi useita uusia Itä-Kiinassa ja lähinnä Shanghaissa, kunnes viikonloppuna kerrottiin tartunnoista pääkaupungissa Pekingissä sekä Keski-Kiinan puolella Henaissa.

Uutiskanava CNN:n haastattelema liikemies Yan Zhahlin kuuluu niihin kiinalaisiin, jotka eivät ole viruksesta huolissaan.

- Tapauksia ei ole monia, eikä kuolemien määrä ole korkea, hän toteaa.

Tästä huolimatta hän sanoi lopettaneensa siipikarjan syömisen - vaikka kunnolla keitettynä tartuntavaaraa ei edes olisi.

Lähteet: Reuters, AP