1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Käänne: Maailmanlaajuinen puolustusbudjetti pieneni

Asemenot olivat paisuneet yhtäjaksoisesti 14 vuoden ajan. Käänne laskusuuntaan johtuu Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Iranilainen merisota-alus ampui pitkän matkan ohjuksen sotaharjoituksessa tammikuussa 2012. Kuva ei liity uutisen sotaharjoitukseen Kuva: Ebrahim Noroozi / EPA

Puolustusmenoihin maailmanlaajuisesti käytetty rahamäärä laski viime vuonna ensimmäistä kertaa koko 2000-luvulla. Yhdysvallat ja sen suuret liittolaiset Euroopassa joutuvat kurjemmissa talousoloissa tiukentamaan puolustusbudjettejaan.

Ruotsalainen Sipri-tutkimuslaitos laskee, että aseistukseen ja armeijaan käytettiin viime vuonna yhteensä noin 1 300 miljardia euroa eli edellisvuoteen nähden puolisen prosenttia vähemmän. Edellisen kerran vuosittaiset puolustusmenot ovat vähentyneet 1998.

Yhdysvallat liittolaisineen on supistanut sotilastoimintaa Irakissa ja Afganistanissa. Tutkimuslaitos Sipri arvioi, että laskusuunta maailmanlaajuisessa puolustusbudjetissa pitää juuri näiden operaatioiden hiipumisen takia seuraavat pari-kolme vuotta.

Yhdysvallat veti joukkonsa Irakista reilu vuosi sitten. Afganistanista joukot on tarkoitus vetää täysimääräisesti ensi vuoden loppuun mennessä.

- Maailmanlaajuisesti siirtymä on tapahtunut lännestä muihin maihin, sanoo Sipri-tutkimuslaitoksen Elisabeth Sköns Time-lehden mukaan.

- Se johtuu paljolti talouksien kasvuvauhdeista eikä niinkään turvallisuuteen liittyvistä tekijöistä.

Yksittäisistä maista merkittäviä asevarustelunsa kasvattajia oli Kiina. Se on kuitenkin korostanut toistuvasti, ettei ulkovaltojen tarvitse huolestua sen uusista sukellusvene-, merialus- ja hävittäjähankinnoista. Tästä huolimatta naapurimaissa Japanissa ja Intiassa varustelua on tulkittu vihamieliseksi.

Kaikkiaan Aasian alueella puolustusbudjetit kasvoivat yhteensä yli kolme prosenttia. Niin ikään jännitteet ovat voimistuneet etenkin Etelä-Kiinan merellä ja sen kiistellyillä saarilla.