Hyppää sisältöön

Tutkijat kasvattivat keinomunuaisen "bioreaktorilla"

Laboratoriot kilpailevat keksiäkseen tehokkaimman tavan tehdä tekomunuaisia. Tähän mennessä niitä on onnistettu kasvattamaan rotille jo kahdella eri reseptillä.

Lääketiede on edistynyt harppauksin keinomunuaisten tekemisessä. Läpimurroista toivotaan apua tuhansien henkien pelastamiseksi sekä elinluovutusten jäämiseksi historiaan.

Tällä haavaa tutkijat osaavat jo tuottaa keinomunuaisen 3D-tekniikalla. Laboratoriotekoinen munuainen on toiminut oikean tavoin rottakokeissa. Uusimmassa onnistuneessa kokeessa tutkijat loivat rotan keinomunuaisen "bioreaktorilla", joka hitaasti hauduttaa soluja yksinkertaiseen elimen kehikkoon.

Jälkimmäisestä tavasta kerrottiin Nature Medicine -tiedejulkaisussa sunnuntaina. Keinomunuaiset onnistuivat 3 - 5 päivässä.

Yksin Yhdysvalloissa 5 000 - 10 000 munuaispotilasta kuolee vuosittain, koska elinluovuttajia ei ole tarpeeksi. Noin 18 000 saa luovuttajalta munuaisen, mutta suuri osa luovutusmunuaisista pettää kymmenessä vuodessa. Suomessa tehdään Munuais- ja maksaliiton mukaan vuosittain 180 munuaisensiirtoa. Se on selvästi tavallisin elinsiirto, vaikka myös muun muassa maksoja, sydämiä ja keuhkoja siirretään.

Jos rottien tapaan keinomunuaisia opitaan tekemään ihmismittakaavassa, potilaat voisivat teoriassa saada uuden elimen omista soluistaan. Se pienentäisi merkittävästi riskiä, joka liittyy vieraan luovutusmunuaisen hylkimiseen.

Rotista tutkijat ovat siirtymässä sikakokoisiin keinomunuaisiin ennen ihmismunuaisen yrittämistä.

.
.