Maduro voitti Venezuelan presidentinvaalit niukasti

Venezuelan keskusvaalilautakunnan mukaan edesmenneen Hugo Chávezin liittolainen Nicolas Maduro on saanut presidentinvaaleissa lähes 51 prosenttia äänistä ja opposition haastaja Henrique Capriles noin 49. Capriles on ilmoittanut, ettei hän tunnusta vaalitulosta ilman äänten uudelleenlaskentaa.

Ulkomaat
Nicolas Maduro juhlistaa voittoaan Caracasissa.
Nicolas Maduro juhlisti voittoaan Caracasissa sunnuntai-iltana.Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelan keskusvaalilautakunnan mukaan sosialistipuolueen Nicolas Maduro on voittanut maan presidentinvaalit niukasti. Keskusvaalilautakunnan mukaan Maduro on saanut lähes 51 prosenttia äänistä ja opposition haastaja Henrique Capriles noin 49. Heidän välillään oli tuoreimpien tietojen mukaan vain noin 235 000 äänen ero. Lautakunta on tähdentänyt, että tulos on kiistaton.

Maaliskuussa syöpään menehtyneen presidentti Hugo Chávezin liittolainen ja presidentin tehtäviä väliaikaisesti hoitava varapresidentti Nicolas Maduro oli vaalien ennakkosuosikki. Vaalitulos oli odotettua tasaväkisempi. Äänestysprosentti oli 78.

Vaalien voittajaksi itsekin julistautunut Maduro kehotti ihmisiä ottamaan tuloksen vastaan ilman väkivaltaisuuksia ja sanoi olevansa valmis ääntentarkistukseen.

- Vaalitaistelu oli reilu, hän sanoi.

Maduro sanoi voittonsa myös osoittavan, että edesmennyt Chávez on voittamaton.

Capriles ei hyväksy tulosta

Opposition Capriles on ilmoittanut, ettei hän tunnusta vaalitulosta ilman äänten uudelleenlaskentaa.

- Sinä olet suurin häviäjä. Ihmiset eivät pidä sinusta, hän sanoi Madurolle kameran välityksellä.

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa hallituksen kannattajat ovat aloittaneet juhlinnan, mutta myös opposition kannattajat ovat olleet liikkeellä.

Maduro on vannonut jatkavansa öljyvaroin rahoitettuja toimia, joiden avulla on vähennetty köyhyyttä muun muassa terveyttä ja koulutusta parantamalla. Maduroa odottavat kuitenkin esimerkiksi Etelä-Amerikan korkeimmat murhatilastot, korkea inflaatio ja ruokavajaus.

Lähteet: AFP, Reuters, AP