Kapteeni Kalsari suututti amerikkalaisvanhemmat - vaaditaan eniten pois kirjastoista

Eroottinen Fifty Shades -kirjasarja debytoi listalla, jolla olevia kirjoja vaaditaan eniten poistettavaksi kirjastojen hyllyiltä.

Kapteeni Kalsari -kirjoja julkaistaan myös Suomessa. Kuva: Tammi

Eroottinen Fifty Shades -kirjasarja on päätynyt Yhdysvalloissa odotetusti listalle, jolla olevia kirjoja vaaditaan useimmin poistettavaksi koulujen ja muiden julkisten kirjastojen hyllyistä.

E.L. Jamesin romaanisarja oli sijalla neljä vuoden 2012 kymmenen eniten "kyseenalaistetun" kirjan listalla. Listaa ylläpitää Yhdysvaltain kirjastoyhdistys (American Library Association).

Lista perustuu yhdistyksen vastaanottamiin kirjallisiin valituksiin. Niitä tehtiin viime vuonna vajaat 500. Valtaosan tehdyistä poistamisvaatimuksista ei kuitenkaan uskota päätyvän tilastoihin. Rekisteröityjen valitusten määrä lisääntyi viime vuonna neljänneksellä, mutta on yhä alhainen verrattuna 1980- ja 90-lukuihin.

Ensimmäinen osa Fifty Shades of Grey -trilogiasta julkaistiin englanniksi vuonna 2011 ja se sai jatkoa viime vuonna. Yhdysvalloissa monet kirjastot esimerkiksi Georgian ja Floridan osavaltioissa vetivät kirjat pois hyllyistä tai päättivät olla tilaamatta niitä eroottisen sisällön vuoksi.

Valitettujen kirjojen top 10 -listan kärjessä oli Dav Pilkeyn nuortenkirjasarja Kapteeni Kalsari (Captain Underpants). Pilkeyn kirjoista on käyty Yhdysvalloissa jo pitkään keskustelua, ovatko ne sopivaa luettavaa nuorille. Toiset kiittelevät niitä siitä, että ne rohkaisevat poikia lukemaan, toiset moittivat niitä vessahuumorista ja vääränlaisesta asenteesta.

Kärkikymmenikköön ylsi myös mm. kahden urospingviinin hautomispuuhista kertova Peter Parnellin ja Justin Richardsonin lastenkirja And Tango Makes Three. Homopingviinit ovat kiihdyttäneet amerikkalaisvanhempien mieliä aiemminkin, sillä Parnellin ja Richardsonin kirja oli listan kärjessä vuosina 2006-2008 ja 2010.