Hyppää sisältöön

Bittirahan käytössä piilee riskejä

Bitcoin eli virtuaalivaluutta hämmentää. Viime päivinä on nähty uutisia bitcoinin rajusta arvonvaihtelusta, mutta yhtä rajusti vaihtelevat käsitykset sen hyödyllisyydestä.

Bitcoin-kyltti hampurilaispaikan ovessa.
Bitcoin eli eräänlainen nettiraha hämmentää mieliä. Viime päivinä on nähty uutisia Bitcoinin rajusta arvonvaihtelusta - mutta yhtä rajusti vaihetelevat käsitykset sen hyödyllisyydestä. Bitcoinin mahdollisuuksia yleistyä maksuvälineenä arvioivat Vesa Linja- Aho Metropolia Ammattikorkeakoulusta, tutkija Vili Lehdonvirta sekä Vegemesta-ravintolan Robert Ramstedt.

- Viime aikoina bittiraha on ollut valtavasti otsikoissa ja sille on tullut paljon uusia käyttäjiä. Suurin osa heistä on spekuloijia, jotka olettavat, että kurssinousu jatkuu ja sitä kautta he aikovat tehdä pikavoiton. Todellinen bitcoinin käyttö vaikuttaisi olevan hyvin vähäistä, toukokuussa Oxfordin yliopistossa tutkijana aloittava Vili Lehdonvirta sanoi Aamu-tv:ssä.

-Jos ajatellaan valuuttavarannon kokonaiskokoa, se on noin neljästuhannenosa käteisen euron ja pankkitalletusten määrästä, Lehdonvirta tarkensi.

Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtorin Vesa Linja-ahon mukaan bitcoinin pitäisi olla tunnetumpi, jotta se yleistyisi käyttörahana.

- Bitcoin sopii hyvin nettikauppaan. Perinteinen maksujärjestelmä on kankea ja bitcoineilla maksu lähtee muutamassa sekunnissa. Bitcoin sopii pieniin transaktioihin, esimerkiksi jotkut ottavat lahjoituksia vastaan bitcoineina, Linja-aho kertoi.

Valuutta ei ole hakkereilta turvassa

Lehdonvirran mukaan bitcoin on ongelmallinen myyjän kannalta, koska sen kurssi heittelehtii voimakkaasti.

- Siihen sisältyy valuuttariski. Jos otan tänään vastaan bittikolikoita, minkä arvoisia ne ovat huomenna, Lehdonvirta mietti.

Hänen mukaansa bitcoinin käyttöön liittyy muitakin riskejä. Bittiraha kun on tallessa vain tietokoneen levyllä.

- Jos kovalevy hajoa tai katoaa, niin se on siinä. Toki voi käyttää netissä olevaa lompakkopalvelua, jolloin täytyy luottaa palvelun ylläpitäjään. On ollut tapauksia, joissa lompakkopalvelun ylläpitäjä katoaa rahojen kanssa, Lehdonvirta kuvasi.

Bitcoin-sijoitusvaroja omistava Linja-aho vakuuttaa, että hän ei ole huolestunut tällaisesta mahdollisuudesta. Sen sijaan hakkerien hyökkäyksiltä virtuaalivaluutta ei ole turvassa.

- Jos joku hakkeroituu sinun koneelle, rahat lähtevät sieltä, se on selvää, Linja-aho kertoi.

Toistaiseksi Suomessa vain yksi kivijalkayritys, helsinkiläinen Vegemesta-ravintola, hyväksyy bitcoinin maksuvälineeksi.

- Ensisijaisesti me haluamme viestittää olevamme ajassa. Toistaiseksi tällä ei ole liiketaloudellista merkitystä. Liikevaihdossa mitattuna alle prosentti asiakkaista käyttää bitcoinia, ravintolan omistaja Robert Ramstedt kertoi.

.
.