"Lintuinfluenssa ei ole muuntunut ihmisestä toiseen tarttuvaksi edes vuosikymmenessä"

Kanan syömistä ei ole syytä lopettaa, mutta Kiinassa voi olla järkevää välttää markkinapaikkoja, jossa kanoja kaupitellaan.

Ulkomaat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n virologian yksikön päällikkö Mika Salminen toppuuttelee pelkoja laajasta lintuinfluenssaepidemiasta. Salmisen mukaan koska edellinen lintuinfluenssa ei ole vuosikymmenessä muuntautunut sellaiseksi, että se tarttuisi ihmisestä toiseen, tuskinpa muuntuu myöskään tällä hetkellä Kiinassa tartuntoja aiheuttava virus.

- Ennustaminen ei tietenkään ole helppoa, mutta edellinen H5N1-virus aiheutti laajoja eläinepidemioita ja muuntautuminen on ollut päällä jo 10 vuotta. Siitä huolimatta ihmisestä ihmiseen tarttuvaa muunnosta ei ole syntynyt, Salminen sanoo.

Viruksen jäljille pääseminen ja sen kitkeminen on kuitenkin todella hankalaa, koska influenssavirus ei juuri aiheuta oireita tautia levittäville eläimille. THL:n Salminen ei kuitenkaan näe syytä, miksi esimerkiksi kanan syömisestä pitäisi luopua, edes Kiinassa.

- Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että Yhdysvaltain tautikeskus ovat todenneet selvästi, ettei ole syytä välttää kanatuotteita. Kun kana on kuumennettu, sitä voi hyvin syödä, sillä kuumennus tappaa influenssavirukset tehokkaasti, Salminen toteaa.

Hän pikemminkin kehottaa Kiinassa matkailevia ihmisiä varmuuden vuoksi kiertämään torit ja markkinapaikat, joissa kanoja myydään.