1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karjalaiset laulujuhlat elpyvät ja laajenevat

Karjalaiset laulujuhlat eivät ole painuneet unholaan. Sortavalan laulujuhlien hengessä juhlaperinne jatkuu nyt itärajan molemmin puolin. Tänä vuonna kokoonnutaan Petroskoissa ja kesällä 2014 Joensuussa. Parin vuoden kuluttua on vuorossa Sortavala ja vuonna 2016 Nurmes.

Kuva: Aarne Pietinen

Karjalaiset laulujuhlat kokevat uutta renessanssia. Nyt yhteistyötä tehdään Karjalan tasavallan kanssa ja tapahtumien sisältö ja laajuus mitoitetaan tapahtumakohtaisesti.

Karjalaiset laulujuhlat ovat saaneet alkunsa Sortavalasta, jossa juhlia järjestettiin Vakkosalmen laululavalla. Viimeiset juhlat ennen sotia olivat vuonna 1935, jolloin ne olivat myös Kalevalan riemuvuoden laulujuhlat. Tuolloin paljastettiin myös  monelle Sortavalan kävijälle tuttu Alpo Salon veistämä runonlaulaja Petri Shemeikan  patsas.

Sortavalan laulujuhlien perinnettä elvytettiin Joensuussa ensi kerran 30 vuotta sitten. Joensuun laulujuhlat järjestettiin vuosina 1981 -1997, mutta ne lakkautettiin talousvaikeuksien vuoksi. Keskeiseksi juhlapaikaksi valmistui 1980 – luvun puolivälissä Pyhäselän rannalla sijaitseva laulurinne, joka kokoaa uusille juhlille väkeä ensi vuoden kesällä.

Uusi elvytys laulujuhlille

Viime kesänä elvytettiin Sortavalassa karjalaista laulujuhlaperinnettä. Vuosi sitten oli Vakkosalmen lavalla laulajia Suomesta, Virosta ja Karjalantasavallasta. Tänä vuonna kansainväliset Laulujuhlat järjestetään Petroskoissa kesäkuun puolivälissä.

Laajennamme karjalaisuutta rajan molemmin puolin ja sekä Suomen, että Venäjän karjalaisiin kulttuureihin

Reino Kononen

Laulujuhlien laajentamista on esittänyt Suojärven Pitäjäseuran puheenjohtaja Reino Kononen:

- Haluamme jatkaa Sortavalan laulujuhlien perinnettä. Laajennamme karjalaisuutta rajan molemmin puolin ja sekä Suomen, että Venäjän karjalaisiin kulttuureihin, sanoo Kononen.

Konosen mukaan monet sellaisetkin, joilla ei edes ole karjalaisia sukujuuria, mutta asuvat joko Pohjois-, tai Etelä-Karjalassa voivat tuntea olevansa karjalasia. Myös Karjalan tasavallassa asuu sellaisia ihmisiä, jotka tuntevat hyvin vahvasti itsensä karjalaisiksi.

Kesällä Petroskoissa – vuoden kuluttua Joensuussa

Laulujuhlat pidetään kesäkuun 14. – 16. päivä Petroskoissa. Vuonna 2014  järjestetään Kansainväliset Karjalaiset Laulujuhlat Joensuussa 27. – 29.6. (siirryt toiseen palveluun)Ajankohta on sama kuin Sortavalankin juhlilla, eli viikko juhannuksen jälkeen.

Reino Kononen kertoo juhlajärjestelyjen olevan jo pitkällä:

Päätapahtumapaikkana Joensuussa tulee olemaan laululava

Reino Kononen

- Tapahtumapaikat on jo valittu ja ohjelma on pääosin koossa. Päätapahtumapaikkana Joensuussa tulee olemaan laululava.

- Järjestelyistä vastaavat Laatokankarjalaisten Liitto r.y. yhdessä suomalaisten karjalaisjärjestöjen ja säätiöiden sekä Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön että eri kulttuuriorganisaatioiden kanssa, kertoo Kononen.

Myös Joensuun kaupunki on mukana tukemassa tapahtumien järjestelyjä.

Joensuussa juhlien pääpaikkana on tuhansia laulajia vetävä laulurinne. Suomen suven avaus on lavan jokakeväinen koululaisten tapahtuma. Kuva: Yle / Janne Ahjopalo

Suomen puolella järjestelyistä vastaavat järjestöt ja vapaaehtoiset. Karjalan tasavallan puolella vastuu on kulttuuriministeriön kontolla.

Tänä vuonna Petroskoihin matkaa Suomesta 140 kuorolaista.

Rahaa tarvitaan tukijoilta

Suojärven Pitäjäseuran puheenjohtaja Reino Kononen sanoo, että tukijoita niin tulevan kesän kuin Joensuun juhlien onnistumiseksi kaivataan lisää. Vaikka organisaatio onkin kevyt ja massiivisia järjestelyjä pyritään välttämään, niin katseet suuntautuvat varsinkin yritysmaailman puoleen.

Runsaan vuoden kuluttua Joensuun Laulujuhlien aikaan pidetään Joensuu areenassa myös Karjalaiset heimojuhlat.

Vuoden 2015 Laulujuhlat pidetään Sortavalassa ja vuonna 2016 Nurmeksen Bomballa.