1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mopot

Kännissä mopoilu halutaan saada kuriin

Turun kaupunki ja poliisi ovat aloittaneet yhteisen kampanjan, jolla kerrotaan nuorille turvallisesta ja päihteettömästä mopoilusta. Vuonna 2011 mopo-onnettomuuksissa kuoli kymmenen ja loukkaantui yli tuhat mopoilijaa.

Kuva: Yle

Turun kaupunki ja poliisi ovat huolestuneita päihtyneinä mopoilevista nuorista. Yhteistyössä suunniteltu kampanjan tuo yläkouluihin liikennepäiviä. Poliisi pitää aiheeseen liittyvän luennon ja nuoret pääsevät testaamaan tietämystään tehtäväradalle.

Hankekoordinaattori Riikka Korhosen mielestä nuoret tarvitsevat opastusta, sillä liikenteessä käyttäytyminen on holtitonta.

- Liikennekulttuuri on muuttunut nuorilla aika paljonkin. Näkyy myös kuningasajattelua: minä pärjään liikenteessä, vaikka ajaisin mopolla silmät kiinni.

Korhosen mukaan lisää haasteita tuo se, että mopojen ja mopoautojen määrä on lisääntynyt. Myös tyttöjä on paljon liikenteessä.

Kuningasajattelu, että minä pärjään liikenteessä, vaikka ajaisin mopolla silmät kiinni, se myös näkyy.

Riikka Korhonen, hankekoordinaattori

- Tämä ei tarkoita sitä, että naiset olisivat huonompia kuskeja, mutta tytöillä se mopokulttuuri on vielä niin paljon nuorempaa. Pojat on ajaneet jo kivikaudelta saakka mopoa. Tytöt hakevat omaa paikkaansa, pohtii Korhonen.

Vuonna 2011 mopo-onnettomuuksissa kuoli kymmenen ja loukkaantui yli tuhat mopoilijaa. Erityisesti ovat lisääntyneet onnettomuudet, joissa sekä kuljettaja että kyydittävä on tyttö. Sisäministeriön pyynnöstä mopoilu-kampanjasta tehdään toimintamalli valtakunnalliseen käyttöön. Se valmistuu tänä keväänä.