Lastenmusiikki halutaan takaisin radioon

Lastenmusiikki on radioissa lapsipuolen asemassa, Fröbelin Palikoiden laulaja Mats Lillrank sanoo. Lastenmusiikkiyhtye Fröbelin Palikat toi 25-vuotiskiertueensa Lappiin.

kulttuuri
Fröbelin palikat esiintymässä.
Fröbelin palikat esiintymässä Tikkurilan urheilutalolla Vantaalla 22. syyskuuta.Yle

- Juuri vasta allekirjoitin Lasten musiikki takaisin radioon-adressin. Tästä aiheesta on kannettu huolta. Se on ihan totta, että lastenmusiikki on radioissa ihan lapsipuolen asemassa. Sen näkee esimerkiksi meidänkin Gramex-tuloistamme, jotka ovat laskeneet 2000-luvulla kuin lehmän häntä.

Fröbelin Palikoitten laulaja Mats Lillrank näkee yhteiskunnan muutoksen heijastelevan myös lastenmusiikkiin ja -kulttuuriin.

Paikallisradiot eivät ole enää niin paikallisia ja politiikka lastenmusiikinkin suhteen on muuttunut.

- Kun aloitimme, Suomessa oli tasan kolme tv-kanavaa. Meillä kävi onni, kun pääsimme 90-luvun alkupuolella esiintymään televisioon ja sitä myöten tieto meidän orkesteristamme levisi. Nykyään kanavia on paljon ja tarjonta on pirstaloitunut. Maanlaajuisia isoja juttuja tulee harvemmin.

Mats Lillrank muistelee aikaa, kun paikallisradiot perustettiin.

- Joka lauantaiaamu oli lastenpuhelintoivekonsertti. Nykyään paikallisradiot eivät ole enää niin paikallisia ja politiikka lastenmusiikinkin suhteen on muuttunut. On harmillista, että perheet ja lapset eivät pääse tustustumaan radion välityksellä uuteen lastenmusiikkiin. Kyllä tämä on aikalailla Pikku Kakkosen varassa nykyään.

Fröbelin Palikat esiintyy maanantaina Sodankylän Kitisenrannan koululla, tiistaina Ivalossa, keskiviikkona Kittilässä ja lauantaina Rovaniemellä.