1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Ex-kansanedustaja juhli Pohjois-Korean hallitsijan syntymäpäivillä

Pohjois-Korean nykyisen hallitsijan isoisän Kim Il-Sungin 101-vuotissyntymäpäivää juhlitaan tänään maassa yleisesti. Kaksi vuosikymmentä sitten syntymäpäiville osallistui myös suolahtelainen Pekka Leppänen.

Sotilasparaati Pjongjangissa
Suolahtelainen Pekka Leppänen kertoi Pohjois-Korean entisen hallitsijan kohtaamisesta Elina Kinoksen haastattelussa. Viime vuonna Kim Il-Sungin 100-vuotispäivää juhlittiin paraatilla.
Pohjois-Korean johtajien suurikokoinen taulu.
Suolahtelainen Pekka Leppänen kertoo Elina Kinoksen haastattelussa, mitä mieltä hän on Pohjois-Korean uhittelusta.

Ne olivat 80-vuotissyntymäpäivät, jotka eivät ikinä unohdu suolahtelaisen Pekka Leppäsen mielestä.

Vuonna 1992 Leppänen osallistui Pohjois-Korean edesmenneen hallitsijan Kim Il-Sungin syntymäpäiville pääkaupungissa Pjongjangissa.

- Jotenkin tuntui, että hän oli leppoisa pappa, jonka kanssa voi keskustella ja nauraa. Mutta kyllä hän oli myös johtaja - ja näytti sen myös kansalleen ja muulle maailmalle, Leppänen muistelee.

Leppänen tapasi Kim Il-Sungin ensimmäisen kerran jo 1980-luvun puolivälissä Korean työväenpuolueen 40-vuotisjuhlissa.

Useita vierailuja

Suomi-Korea-yhdistyksen veteraanipuheenjohtaja  ja entinen SKDL:n ja vasemmistoliiton kansanedustaja Leppänen on vieraillut Pohjois-Koreassa kaikkiaan seitsemän kertaa, mutta hän myöntää, että ensimmäinen vierailu oli järkytys.

- Kulttuuri on uskomatonta. Esimerkiksi miljoonan ihmisen ohimarssi, ei sellaista pysty minun mielestä tällä maapallolla edes järjestämään, että se pysyy kasassa. Ja ne ovat ohimarsseja, eivät mitään kävelytalkoita, hän sanoo.

Leppänen on Pohjois-Korean matkoillaan törmännyt moniin kummallisuuksiin. Esimerkiksi Pjongjangissa Leppänen kiinnitti huomiota miljoonakaupungin äärettömään puhtauteen.

- Siellä ei ollut yhtään tupakannatsaakaan missään. Kaupunki siivotaan joka aamu puhtaaksi, Leppänen ihmettelee.

Työtä riittääkin kaikille, mutta se ei poista ongelmia, eikä puutetta monista asioista.

- Ihmiset vakuuttavat silti onnellisuuttaan. Se voi toki olla sitäkin, kun he eivät tiedä, että muunlaistakin elämää voi olla. Maan informaatiokoulutus antaa hyvin yksipuolisen kuvan niin kotimaan kuin ulkomaiden menosta.

"Uhittelu nappulaleikkiä"

Pohjois-Korea on viime viikot ollut julkisuudessa uhittelujensa vuoksi, mutta Leppänen ei ole niistä huolissaan.

- Nuoren johtajan Kim Jong-Unin täytyy nyt kansalleen näyttää, että hän on johtaja, ja hän uskaltaa vastustaa isojakin valtioita ja asettua poikkiteloin. Mutta se on vain sellaista nappulaleikkiä. Ei se tule johtamaan muuhun kuin tilapäiseen uhitteluun. Ohjuksia siirretään muodon vuoksi paikasta toiseen, hän sanoo.