Täystolloja vai aatelisneroja - sukututkimus vie omille juurille

Sukututkimus on entistä suositumpaa. Tämän päivän sukututkijalla on apuna tietokone, jolla pääsee käsiksi uusiin tietokantoihin.

Kotimaa
Katri Karkinen sukututkimuksen opettaja
Katri Karkinen opettaa Wellamo-opistolla sukututkimusta. Meeri Niinistö / Yle

Ei löytynytkään tiedemiehiä, aatelisia tai muuten vaan neroja - pelkkiä umpimielisiä murhamiehiä. Juuri tällaiset kiehtovat löydöt tekevät sukututkimuksesta aina vain suositumman harrastuksen.

- Tärkeintä on miettiä, mitä tutkitaan ja minkä kysymyksen sukututkija esittää itselleen. Taustalla on usein se, että etsii rakennusaineita omalle identiteetille, miettii Lahden Wellamo-opistossa sukututkimusta opettava Katri Karkinen.

- Taustalla voi olla myös vaikkapa tietyn talon tai tilan historian tutkiminen. Moni etsii tietoa siitä, millaisia hänen esi-isänsä ovat olleet. Kursseillamme on ollut muun muassa mies, joka etsi suvustaan persoonallisia piirteitä, lahjakkuuksia ja musikaalisia ihmisiä. Vaikeaa se on, sillä tällaisia tietoja ei aina ole kirjattu.

Alkuun pääsee vähilläkin tiedoilla

Sukututkimuksen aloittamiseen riittää vanha valokuva-albumi, jonka kanssa voi pistäytyä suvun vanhimpien pakeilla.

Kukin dokumentoija on tehnyt työtä omista lähtökohdistaan ja etsinyt itseään kiinnostavia tietoja.

Katri Karkinen

- Seuraava askel onkin monelle sukututkijalle Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen Hiski-tietokanta, neuvoo Karkinen.

Tämän päivän sukututkija turvautuu yhä useammin tietokoneeseen ja jättää kirkkoherranviraston vanhat asiakirjat sikseen. Suomessa on kuvattu tuhansia sivuja kirkonkirjoja vapaaehtoisvoimin vuosien varrella.

- Se, että työ on tapahtunut vapaaehtoisvoimin, tarkoittaa sitä, että työn dokumentointi ei ole ollut kattavaa. Kukin dokumentoija on tehnyt työtä omista lähtökohdistaan ja etsinyt itseään kiinnostavia tietoja.

- Digitointi on kuitenkin koko ajan käynnissä ja digitointikurssin käyneitä tulee koko ajan lisää eli tiedonsaanti helpottuu koko ajan. Monilla paikkakunnilla on järjestetty jopa talkoita, jotta mahdollisimman suuri määrä asiakirjoja on saatu tallennettua digitaaliseen muotoon.

Raskaan työn raataja jää helposti huomioimatta

Arkistoihin kertyneet tiedot käsittävät usein vain ne pakolliset elämänvaiheet eli syntymän, avioitumisen ja kuoleman. Henkilökohtaisia luonnehdintoja voi olla hyvin vaikea löytää.

Mikäli henkilö on ollut vaikka yhteiskunnallisesti aktiivinen, varakas, aatelinen tai rikollinen, voi hänestä löytyä paljonkin tietoja ja kuvauksia.

Katri Karkinen

- Mikäli henkilö on ollut vaikka yhteiskunnallisesti aktiivinen, varakas tai aatelinen, voi hänestä löytyä paljonkin tietoja ja kuvauksia. Näin on myös siinä tapauksessa, että hän on ollut rikollinen.

Tavallinen puurtaja jää kuitenkin vähemmälle huomiolle, Karkinen harmittelee.

Joku, joka on tehnyt koko ikänsä raskasta työtä elättääkseen perheensa, voi saada palkkiokseen vain maininnan siitä, että oli ahkera. Tulevaisuudessa tämäkin asia lienee toisin.

- Geenitutkimuksen laajetessa voidaan päästä ajassa paljon kauemmas taaksepäin. Jopa siihen pisteeseen, että tiedetään, mistä päin maapalloa esi-isämme ovat tulleet ja mitä kautta he ovat tänne päätyneet.