Ympäristöaktivistit vastasivat Venäjän "valtaukseen" - laskivat lipun merenpohjaan pohjoisnavalla

Greenpeacen retkikunta haluaa välittää viestin, että arktinen alue ei kuulu kenellekään ihmiselle tai kansakunnalle.

Ulkomaat
Josefina Skerk, Renny Bijoux, Ezra Miller ja Kiera Kolson kuvattuna Pohjoisnavalla.
Greenpeacen välittämässä kuvassa Josefina Skerk (vas.), Renny Bijoux, Ezra Miller ja Kiera Kolson Pohjoisnavalla sunnuntaina.Christian Åslund / Greenpeace

Ympäristöjärjestö Greenpeace on vaatinut arktisen merialueen suojelua laskemalla lipun kilometrien syvyyteen merenpohjaan pohjoisnavan jääpeitteen alle.

Pohjoisnavalle kulkeneen retkikunnan jäsenet porasivat jäähän reiän ja laskivat merenpohjaan neljän kilometrin syvyyteen lasista ja titaanista valmistetun kapselin. Säiliö sisältää noin 2,7 miljoonan arktisen alueen suojelua vaativan ihmisen nimet.

Lisäksi kapseliin oli kiinnitetty "tulevaisuuden lippu", jolla aktivistit haluavat viestittää sitä, ettei Pohjoisnapaa ympäröivä alue kuulu kenellekään ihmiselle tai kansakunnalle vaan on ihmiskunnan yhteistä omaisuutta.

Lippu laskettiin lähelle sitä paikkaa, jonne vuonna 2007 venäläinen minisukellusvene pystytti kiistanalaisesti Venäjän lipun.

Arktisen alueen luonnonvarojen hallinnasta uskotaan käytävän tulevaisuudessa suuria kiistoja valtioiden välillä. Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos on arvioinut, että arktisen merenpohjan alla voi olla jopa 90 miljardin barrelin suuruiset öljyvarannot ja 30 prosenttia vielä löytämättömistä maakaasuesiintymistä.

Greenpeacen mukaan Arktista uhkaavat paitsi ilmastonmuutos myös öljy-yhtiöt, kalastus ja lisääntyvä merenkulku.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset