Merirosvous väheni alkuvuoden aikana kolmanneksella

Merenkulun rikollisuutta ja väärinkäytöksiä valvova International Maritime Bureau kertoo, että huolta aiheuttaa enenevissä määrin Guineanlahti Afrikan länsirannikolla.

Ulkomaat

Merirosvous on vähentynyt noin kolmanneksella alkuvuoden aikana verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Asiasta kertoo merenkulun rikollisuutta ja väärinkäytöksiä valvova International Maritime Bureau.

Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana tilastoitiin 66 hyökkäystä maailmanlaajuisesti, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 102. Vähennystä oli siis noin 35 prosenttia. Neljä alusta kaapattiin ja 75 miehistön jäsentä otettiin panttivangiksi. Yksi ihminen kuoli hyökkäyksissä.

Somalian edustalla ja Adeninlahdella hyökkäyksiä tapahtui viisi, kun viime vuonna niitä oli 36. Tilannetta on parantanut lisääntynyt partiointi ja alusten turvallisuustoimien parantaminen.

International Maritime Bureau kuitenkin varoittaa, että huolenaiheeksi on muodostunut Afrikan länsirannikolla Guineanlahti, jossa on alkuvuoden aikana tapahtunut 11 hyökkäystä ja kolme kaappausta. Sen mukaan merirosvous on muuttunut Guineanlahdella vähäisistä aseellisista ryöstöistä kaappauksiksi ja rahtianastuksiksi.

Merirosvous laski määrällisesti alimmilleen viiteen vuoteen vuonna 2012. Tuolloin vuoden aikana kirjattiin 297 hyökkäystä.

Lähteet: AP