Maduro ratsasti vaalivoittoon Chávezin myytillä

Venezuelan presidentinvaalien voittajaksi täpärästi julistettu Nicolas Maduro on rakentanut edesmenneestä Hugo Chávezista pyhimysmäistä kuvaa. Oppositio syyttää häntä ex-presidentin jäljittelijäksi vailla omia mielipiteitä.

Ulkomaat
Nicolas Maduro kampanjoi Venezuelan Caracasissa.
Nicolas Maduro kampanjoi Venezuelan Caracasissa viime viikon tiistaina.David Fernandez / EPA

Venezuelan sunnuntaisissa presidentinvaaleissa hiuksenhienoon voittoon yltänyt Nicolas Maduro, 50, tunnetaan edesmenneen Hugo Chávezin luottomiehenä ja tämän politiikan äänekkäänä puhetorvena. Hänen omista poliittisista mieltymyksistään tiedetään kuitenkin vähän.

Maduro on syntynyt vuonna 1962. Ennen siirtymistään politiikkaan hän työskenteli bussikuskina pääkaupungissa Caracasissa. Myöhemmin Madurosta tuli ammattiyhdistysaktivisti. Nuoruudessaan hänen kerrotaan soittaneen kitaraa rockyhtyeessä.

Chávezin pitkäaikainen tukija

Cháveziin Maduro tutustui jo 1980-luvulla. Tämän jouduttua vankilaan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen tuloksena vuonna 1992 Maduro ryhtyi kampanjoimaan hänen vapauttamisekseen ja vieraili Chávezin luona vankilassa.

Maduron puoliso Cilia Flores puolestaan johti asianajajia, jotka auttoivat vapauttamaan Chávezin kaksi vuotta myöhemmin.

Vuosina 2006-2012 Maduro toimi Venezuelan ulkoministerinä, kunnes Chávez nimitti hänet varapresidentikseen. Hieman ennen viimeistä syöpäleikkaustaan viime joulukuussa presidentti nosti hänet henkilökohtaiseksi seuraajasuosikikseen.

Chavezin mukaan Maduro on nuoresta iästään huolimatta hyvin kokenut.

Vaali kampanjassaan ex-presidentin myyttiä

Maduron julkinen kuva on rakentunut niin paljon Chávezin varaan, että hänen omista poliittisista kannoistaan tiedetään varsin vähän. Maduroa on pidetty maltillisena ja pragmaattisena Chávezin sisäpiirin jäsenenä.

Presidentinvaalikampanjansa hän rakensi käytännössä Chávezin varaan ja vaali kuvaa Chávezista pyhimysmäisenä hahmona. Uskonnollisiin kielikuviin hän nojasi myös kutsuessaan itseään ja hallituksen ministereitä Chávezin opetuslapsiksi ja oppositiota fariseuksiksi.

Maduro on usein esiintynyt tilaisuuksissa Chávezin perheenjäsenten kanssa ja on myös nimennyt entisen johtajan vävyn varapresidenttiehdokkaakseen.

Kampanjoidessaan hän on jäljitellyt Chávezin mahtipontista esiintymistapaa. Hän on vannonut jatkavansa ex-presidentin alulle panemaa sosialistista vallankumousta ja on haukkunut vastustajaansa Henrique Caprilesia pikkuporvariksi. Chávezin terveyden vienyt sairaus oli hänen mukaansa ulkovaltojen salajuoni.

Oppositio syyttää imitaattoriksi

Oppositiossa Maduroa on syytetty entisen presidentin jäljittelijäksi ja mieheksi vailla omaa ajattelua tai charmia. Tarina pikkulinnusta saattoi hänet suorastaan naurunalaiseksi. Maduro kertoi vakuuttuneensa siitä, että lintu jonka hän oli nähnyt rukoillessaan Chávezin kotikaupungissa, oli entisen presidentin sielu. Hän kertoi vislanneensa linnulle takaisin.

Poliittiset pilapiirtäjät tarttuivat aiheeseen ja käyttivät kuvituksena muun muassa visertävää Twitter-lintua ja Angry Birds -hahmoja. Maduro itse koetti kääntää tapauksen edukseen esiintymällä kampanjatilaisuudessa päässään olkihattu, jonka lierillä istuu pikkulintu.

Vaikka Madurolla oli sunnuntain presidentinvaaleissa etunaan Chávezin hyväksyntä, se ei pohjustanut hänelle tietä helppoon voittoon. Opposition Capriles vaati heti tulosten julkistamisen jälkeen uutta ääntenlaskentaa.

Mikäli vaalitulos vahvistetaan ja Maduro pääsee aloittamaan presidenttinä, hänellä on haasteenaan kasvava inflaatio ja hiipuva talouskasvu. Chávezin aikakauden päätyttyä on mahdollista, että myös Chávezin sosialistipuolueessa puhkeaa sisäisiä kiistoja, joita Maduro joutuu tuomaroimaan.

Lähteet: Reuters, AFP