Hyppää sisältöön

Tytöistä tehdään jätkiä viimeistä kertaa Hennalan kasarmeilla

Lahdessa vietettiin tänään historiallisia hetkiä, kun naisilla oli viimeistä kertaa mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoiseen asepalvelukseen Hämeen rykmenttiin. Naisten asepalvelusinnon uskotaan säilyvän, vaikka varuskuntaverkko supistuu.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Naiset hakivat maanantaina viimeistä kertaa vapaaehtoiseen asepalvelukseen Lahteen.

Hennalan varuskunta-aitojen sisäpuolelle kerääntyi aamulla ilmoittautumaan palvelukseen 16 naista. Lahtelainen Miia Kallio haki armeijaan juuri tänä keväänä, koska tämä oli viimeinen mahdollisuus suorittaa palvelusaika Lahdessa.

- Hennalassa tutut ja perhe olisivat lähellä. Ajattelin pitää välivuoden ja se ei mene hukkaan, jos tulee armeijaan.

Naisten asepalvelusinto on kasvanut koko Suomessa, vaikka Päijät-Hämeessä hakijoita oli nyt aiempaa vähemmän. Naiset suorittavat palvelusaikansa kunnianhimolla, moni johtajakoulutukseen saakka.

- Haluan saada armeijasta irti mahdollisimman paljon, johtajakoulutukset ja kaikki. Siitä on varmasti hyötyä jatkossa, lahtelainen Jenni Back sanoo.

Sisua ja asennetta

Lähes vuoden armeijassa olleet alikersantit Inari Bergius ja Aliisa Piira neuvovat tulevia alokkaita tarttumaan haasteeseen reippaalla asenteella ja sisulla.

- Kukaan ei sano, että on naisena armeijassa vaan kaikki ovat samanlaisia taistelijoita, niin miehet kuin naiset, Bergius sanoo. 

Kun metsäleirillä sissiteltassa karvaselkäinen 120-kiloinen mies pieree vieressä, se kasvattaa sietokykyä.

Inari Bergius

- Olen ollut intissä naisten kanssa tekemisissä vain asumalla samassa tuvassa. Aliupseerikoulussa olin ainoa nainen, samoin sotilaspoliisina. Ne pitävät mua samanlaisena, yhtenä jätkänä, Piira kertoo.

Armeijassa porukasta muodostuu tiivis sukupuoleen katsomatta. Tosin on naisten huumorintaju ollut välillä koetuksellakin.

- Kun metsäleirillä sissiteltassa karvaselkäinen 120-kiloinen mies pieree vieressä, se kasvattaa sietokykyä, Bergius nauraa.

- Mutta noin yleisesti ohjeena voin sanoa, että unohtakaa kaikki tyttöhöpötys, hiukset ja kynnet, niin pärjäätte. Intissä kaikilla on samat velvollisuudet, hän jatkaa.

Varuskunnan luokkaan kokoontunut 16 nuoren naisen joukko kuuntelee alikersantteja tarkkaavaisena.

Tirskahdustakaan ei kuulu vaan tuoleissa istutaan sotilaallisen ryhdikkäästi. Jotain on jo opittu. 

Aliisa Piira (oik.) esittelee Inari Bergiuksen kenttävarustusta. Siihen kuuluvat taisteluliivi, rynnäkkökivääri, reppu ja suojavarusteina kypärä sekä suojalasit. Varusteet voivat painaa jopa 20 kiloa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

"Lakkauttaminen ei vaikuta hakuintoon"

Maanantai 15. huhtikuuta jää historiaan viimeisenä kertana, kun Hämeen rykmenttiin määrättiin asepalvelukseen naisia.

Varuskuntalakkautusten ei uskota vaikuttavan armeijaan hakevien naisten määrään tulevina vuosina.

Ne pitävät mua samanlaisena, yhtenä jätkänä.

Aliisa Piira

- Ei missään tapauksessa. Tämä herättää kyllä haikeutta, mutta myös varmuutta siitä, että Puolustusvoimat menee eteenpäin. Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuminen on edelleen mahdollista, mutta palveluksen suorittaminen Lahdessa ei tämän jälkeen ole, majuri, Päijät-Hämeen asevelvollisuuspäällikkö Kari Karmala Hämeen rykmentistä sanoo.

Nyt palvelukseen ilmoittautuneet naiset aloittavat urakkansa armeijassa joko heinäkuussa tai ensi tammikuussa.

Sen jälkeen Hennalaan ei enää oteta uusia alokkaita, sillä rykmentti ajetaan alas ensi vuoden loppuun mennessä.