Kosteaksi jäänyt metsähake on syventänyt voimalaitosten vaikeuksia

Vaasan Vaskiluodossa alkuvuonna aloittanut biokaasutuslaitos on joutunut turvautumaan kivihiileen enemmän kuin oli tarkoitus. Syynä on viime kesän sateista johtuva metsähakkeen huono laatu, joka on yhdessä turvepulan kanssa ajanut monet maan laitokset vaikeuksiin. Kulunut talvi on kuitenkin ollut suotuisa puunkorjuulle, mikä tietää hyvää ensi talveksi.

Kotimaa
Metsähaketta
Heidi-Maria Harju / Yle

Alkuvuonna toimintansa aloittaneella Vaskiluodon biokaasutuslaitoksella kivihiiltä on kulunut aiottua enemmän. Kivihiileen ovat joutuneet turvautumaan tänä talvena myös monet muut maan voimalaitokset, jotka tavallisesti käyttävät vain kotimaisia polttoaineita.

Vaikeuksia aiheutti jo viime kesän huono turvesaldo, mutta kesän märkyys kasteli myös metsähakevarastoja. EPV Bioturve Oy:n hankintainsinööri Esa Koskiniemi arvioi, että hake on kymmenisen prosenttia kosteampaa kuin normaalisti.

Vaskiluodon biokaasutuslaitoksen pitäisi käyttää pääasiallisesti haketta, mutta kosteuden takia energiaa on valunut hukkaan. Suurilta ongelmilta on silti vältytty, koska uutukainen kuivuri kuivattaa osan hakkeen kosteudesta.

- Kyllä joka kuormassa on energiasisältöä eli megawattituntia vähemmän, mitä kosteampaa se on. Energiamäärältään tänne on tullut vähemmän haketta. Jos se olisi ollut kymmenen prosenttia kuivempaa, saman verran olisi ollut energiaa enemmän. Kaikkihan kivihiilestä olisi sitten ollut pois, Koskiniemi selventää.

Kulunut talvi lupaa hyvää

Vaasassa biokaasutin on ollut vielä alkuvuoden koekäytöllä, sillä kaasuttimen toimintaa testataan eri tehoilla. Syksystä alkaen biokaasutuslaitos toimii jo täydellä teholla.

- Me käytetään haketta niin paljon kuin me sitä tänne saadaan, mutta uskoisin, että pitkässä juoksussa kaksi kolmasosaa on hakkeen määrä ja yksi kolmasosa turvetta, laskeskelee hankintainsinööri Esa Koskiniemi.

Vaskiluodon laitokselle saatavan hakkeen määrä riippuu myös Seinäjoen voimalaitoksesta. Tänä talvena, kun pulaa on ollut kaikesta, EPV on turvannut ensisijaisesti Seinäjoen laitoksen turpeen- ja hakkeensaannin, sillä Vaasassa auttaa kivihiili. Ensi talveksi uskoa kuitenkin riittää, sillä talvi on ollut suotuisa puunkorjuulle.

- Ei ole ollut kovia pakkasia, mutta kumminkin maasto on kantanut koneita hyvin. Koska talvi on ollut aika hyvä, olen luottavainen, että meidän toimittajat ovat saaneet puuta kasaan sen määrän, mikä on tarvekin, Koskiniemi sanoo.

Tuleva kesä kuitenkin näyttää lopulta sen, minkälaatuista haketta laitokselle saadaan. Myös onnistuneelle turpeennostokesälle olisi voimalaitoksilla tilausta.

- Ensi keväänä on se tilanne, että ylimääräistä turvetta ei ole kellään. Toivotaan siis aurinkoista kesää, Koskiniemi toteaa.