"Koska pomo käskee" - Sisäilmaongelmat voivat johtua pahoista laiminlyönneistä

Epäterveellinen sisäilma saastuttaa kasvavan joukon terveyttä. Puutteellinen diagnosointi, tautiluokituksen puute ja epätietoisuus vaurioiden laajuudesta, vaikutuksista ja sairastuneiden määrästä pahentavat tilannetta entisestään. Suoran linjan keskustelijat kertoivat, mitä asioille pitäisi tehdä.

Osallistu
Kosteusvaurioremontissa oleva Myllypuron alakoulu Helsingissä.
Helsingin Myllypuron alakoulua remontoidaan sisäilmaongelmien vuoksi.Yle

Sisäilmaongelmia on yritetty korjata remonteilla ja muilla toimenpiteillä. Ongelmat eivät kuitenkaan näytä poistuvan, vaikka korjauksiin käytetään roimasti euroja. Saatavilla ei ole tarpeeksi tietoa kosteus- ja homevaurioiden terveydellisistä merkityksistä, oireiden aiheuttajista ja sairauden synnystä.

Ongelmien taustalla ovat usein riskejä sisältävät suunnitteluratkaisut, puutteet työmaan kosteudenhallinnassa, virheet työmaatoteutuksissa, kunnossapidon laiminlyönnit sekä tietysti rakenteiden luonnollinen kuluminen ja ikääntyminen.

Nimimerkki Kunnon työntekijä huomauttaa, että asioihin pitäisi tarttua heti kun yksikin ihminen alkaa oireilla. Sitä ei kuitenkaan tapahdu, koska ajatellaan, että jos ongelmia on, kaikkien pitäisi oireilla samalla tavoin.

- Muutossa kaikki tavarat ja paperit tulisi mahdollisuuksien mukaan hävittää (eihän kala-allergikkokaan kestä "vähän kalaa"). Kuten kala-allergikollekin, homeelle allergisoitunut (altistunut) voi välttää oireet vain välttämällä oireita aiheuttavaa kohdetta (homeisia tiloja, papereita tai tavaroita).

Korvauksia ei ole luvassa

Moni sisäilmasta sairastunut jää ilman Kelan korvauksia tai sairaseläkettä, kun tautiluokitusta ei ole ja sairautta ei siten voida diagnosoida. Esimerkiksi monikemikaaliyliherkkyyttä ei voida diagnosoida, koska sitä ei käytännössä ole olemassa ilman tautiluokitusta.

- Esimiesten ja luottamushenkilöiden puuttuminen raportoituun sisäilmaongelmaan on liian hidasta ja passiivista, omalla kohdallani kesti 1 1/2 vuotta jatkuvaa sairastelua ja lääkekuureja, lopulta aloitteen teki työterveys. Raha liikkuu näissä ja jokainen virkamies varoo omaa asemaansa. Terveyden menettäneellä ei ole suojaa, ja kun oireet kroonistuvat ja työkyky on menetetty, sairauden todistaminen työperäiseksi tulee vaikeaksi erikoissairaanhoidollekin, nimimerkki Ope kertoo.

Käskyjä on noudatettava

Betonin pitäisi antaa kuivua ennen kuin sen päälle laitetaan muovimatto tai muuten ilmaan vapautuu myrkkyjä. Moni keskustelija kertoo, että kiireessä tätä asiaa ei oteta huomioon ja juuri remontoidussa tilassa oireilu jatkuu.

- Pomo käski laittamaan villat seinään, koska urakka kusee muutenkin, ongelma olkoon sitten jonkun muun. Kaveri teki työtä käskettyä, koska ei uskannut pomoaan uhmata. Näin taitaa olla valitettavan monella työmaalla ja kun vielä asialla alihankkijan alihankkijan alihankkija, nimellä Sarkkari kerrotaan.

Nimimerkki Niinpä on asiasta samaa mieltä.

- Eräskin rakennusmies kertoi, kun korjasivat päiväkotia, laitettiin pinnat kiinni märän päälle ja ihan vain sen takia, kun pomo käski. Piti tulla nopeasti valmista...

Asioiden pimittämistä ja salailua

Sisäilmaongelmista ollaan montaa mieltä ja sen vuoksi niitä usein myös piilotellaan. Nimimerkki Räkäkeuhko kertoo esimerkin.

- Yksi yritys lähti tiloista pois henkilökunnan sairastelun vuoksi, yksityisellä firmalla ei ollut varaa olla tiloissa, joissa väki sairastaa. Tilat vuokrattiin toiselle firmalle tutkimatta rakenteita, kertomatta sisäilmaongelmasta. Uudet ihmiset, uudet pahemmat oireilut. Astmoja puhkesi. Johto oli haluton muuttamaan. Tarvittiin apuun työsuojeluorganisaatio. Hometta ja sädesientäkin löytyi.

Lue lisää kommentteja Suoran linjan keskustelusta (siirryt toiseen palveluun). Varsinainen juttu nähdään Suorassa linjassa TV 2 18.4. klo 19.20. Myöhemmin lähetyksen voi katsoa Yle Areenasta.