Lämpökausi pistää vipinää kotipuutarhuriin

Moni puutarhuri haluaisi työntää jo kädet multaan, mutta routahan siellä on vastassa - ja pahimmillaan puolen metrin kinos lunta. Suunnitteluhortonomi Pekka Ilen lohduttaa, että mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut: lehdet puhkeavat ja kukat kukkivat, kun keli lämpenee.

Kuva: Raila Paavola / YLE

Suunnitteluhortonomi Pekka Ilen ei vielä halua puhua katastrofikeväästä.

- Myöhässä toki ollaan ja kasvien kasvuunlähtö antanee odottaa itseään vielä muutaman viikon, hän sanoo.

Jos hitaasti lämpenevä sää jatkuu, kasvit heräävät hitaasti, eikä kotipuutarhurillekaan tule kiire.

- Mutta jos sää lämpenee kovasti ja  lämmintä kautta jatkuu viikko-pari, niin silloin tulee kiire, jos aikoo kaikki kevättyöt tehdä, Ilen sanoo.

Suunnitteluhortonomi suosittelee kiireen yllättäessa arvottamaan tehtäviä asioita, ja siirtämään osan töistä myöhempään aikaan.

- Nyt on mitä parhain aika leikata puita, mutta pensaat kannattaa leikata vasta, kun lumet ovat sulaneet ja sahan tai sakset pääsee pistämään oikeaan kohtaan tyvelle. Esimerkiksi kestävät pensaslajit, kuten syreenit ja herukat, ehtii leikata vielä, kun silmut ovat puhjenneet tai lehti on pieni, Ilen sanoo.

Alppiruusut tänään suojaan

Jos kotipuutarhuri ei pysty enää yli-innokkuuttaan millään suitsimaan, mitään korvaamatonta ei pääse puutarhalle tapahtumaan.

- Hirmupakkasia ei ole odotettavissa, mutta itse pidän tärkeänä töiden sujuvuutta ja mielekkyyttä: en esimerkiksi halua tehdä samoja töitä kahteen kertaan.

Vaikka kinokset ovat monissa pihoissa vielä korkeita, viimeistään tänään kannattaisi silmäillä esimerkiksi alppiruusujen ja havujen tilannetta.

- Jos lumi on sulanut niiden päältä, mutta vieressä on vielä lunta, se voi aurinkoa heijastaessaan polttaa kasvit.

Esimerkiksi alppiruusut olisi kannattanut peittää jo ainakin pari viikkoa sitten, sillä yöt olivat viikonloppuun saakka kylmiä, mutta päivät aurinkoisia.

Vaikka kevät myöhästyy, kukkaloistoon sillä ei ole vaikutusta.

- Kaikki kasvit tekevät lehdet ja kukkivat ajallaan, Ilen lohduttaa.