yle.fi-etusivu

Opettaja: Uusi laskin tekee työn oppilaan puolesta matematiikan yo-kirjoituksissa

Pitkän matematiikan kevään kirjoituksissa huippupisteille pääsee ilman oikeaa osaamista, jos laskin on tarpeeksi hyvä, sanoo asiaa tutkinut opettaja.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitukset alkamassa.
Yle

Laskinten käyttö ylioppilaskirjoituksissa on muuttunut liian vapaamieliseksi, sanoo matemaattisten aineiden lehtori Jukka Lehtonen.

- Tämä on mennyt hulluksi. Aivan hölmö tilanne, jossa kaikki, mikä näyttää laskimelta, on sallittua.

Kriitiikki kohdistuu erityisesti symbolisiin laskimiin, jotka sallittiin kirjoituksissa viime vuoden alussa. Nämä laskimet ovat huomattavasti monipuolisempia kuin entisaikojen graafiset ja perinteiset laskimet.

- Symbolinen laskin osaa sieventää, ratkaista yhtälöt sekä derivoida ja integroida. Se siis osaa tehdä oppilaan puolesta kaiken sen, mitä lukiotason matematiikanopetuksessa on tarkoitus opettaa.

Lehtonen ja hänen kollegansa Lohjan yhteislyseosta ovat tutkineet asiaa tämän kevään pitkän matematiikan ylioppilaskokeen avulla.

Heidän selvityksensä mukaan kirjoitusten 15 tehtävästä peräti yhdeksän on ratkaistavissa pelkällä laskimenkäytöllä ilman itsenäisten päätelmien tekemistä.

Pelkällä laskimenkäytöllä ilman omien johtopäätöksien tekemistä kirjoituksista voi lehtorien tutkimusten mukaan hankkia 57 yhteensä 66 pisteestä.

Vuoden 2012 syksyn pisterajoilla se olisi riittänyt toiseksi parhaaseen arvosanaan eli eximiaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.