Täällä törmäät suteen sata kertaa todennäköisemmin kuin Suomessa

Suomi on harvaan asuttu maa. Susille ja ihmisille on täällä ainakin teoriassa paljon tilaa. Yle Uutisten petokartta kertoo Euroopan tilanteen. Klikkaamalla maita näet tarkemmat tiedot.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vertailuluku saadaan laskemalla populaatiotiheys jaettuna asukastiheydellä. Vertailuluku on normalisoitu niin, että Suomi on yksi.Lähde: RKTL, Wolf.org, EU

Teimme kartan, jossa kaikki sudet on jaettu tasan koko maan alueelle. Suomi sijoittuu vertailussa Euroopan häntäpäähän.

Kartan mukaan suden kohtaaminen on Suomessa erittäin epätodennäköistä. Samoin on muissa Pohjoismaissa. Yleisintä suden kohtaaminen olisi Itä- ja Kaakkois-Euroopan maissa, kuten Romaniassa, Bulgariassa ja Makedoniassa.

Laskimme suden asuttamille Euroopan maille vertailuluvun Suomeen. Suomen luku on yksi, ja italialla luku on 90. Se tarkoittaa, että jos sudet levitettäisiin tasaisesti ympäri Italiaa, suden ja ihmisen kohtaaminen olisi 90 kertaa todennäköisempää kuin Suomessa.

Esimerkiksi Romaniassa olisi kartan mukaan reippaasti yli sata kertaa Suomea todennäköisempää, että ihminen ja susi törmäävät toisiinsa.

Susien lisäksi karttaan on merkitty myös ilvesten ja karhujen kohtaamiskertoimet. Tiedot perustuvat tuoreimpiin EU-raportteihin.

Vain nuori susi liikkuu yksin

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Janne Pitkänen muistuttaa, että susi on laumaeläin, joka liikkuu tarkoin rajatuilla alueilla. Susilauman reviiri on keskimäärin 30 kilometriä pitkä ja saman verran leveä.

Suden kohtaaminen on paljon todennäköisempää eläimen reviirillä kuin koko maassa keskimäärin.

Jos susi liikkuu yksinään, kyseessä on todennäköisesti nuori yksilö, joka etsii uutta reviiriä. Nuoren suden kohtaaminen on Pitkäsen mukaan mahdollista lähes joka puolella Suomea.

Välttelee ihmistä viimeiseen asti

Köyliössä liikkuu tunnetusti paljon susia. Sielläkin suden kohtaaminen on hyvin epätodennäköistä, sillä susi on arka eläin, joka välttelee ihmistä viimeiseen asti.

Köyliöläinen 70-vuotias yrittäjä ja lampaankasvattaja Veikko Salo kertoo, että hän on pienestä pitäen liikkunut Köyliön metsissä ja ollut mukana metsästysporukoissa.

Siitä huolimatta hän ei ole koskaan nähnyt sutta.

– Suden raatelemia lampaita olen siivonnut useita kertoja. Susi on erittäin ovela eläin, Salo sanoo.

Ville Vaarne / Ajankohtainen kakkonen