Brunssi - vappu joka viikonloppu

Brunssit ovat lisänneet suosiotaan ajanviettotapana. Turussa myöhäisen aamiaisen ja lounaan yhdistelmä houkuttelee ravintoloihin viikonloppuisin satoja asiakkaita. Tutkijan mielestä ilmiö liittyy laajempaan muutoksen ravintolakäyttäytymisessä. Se on myös osa kaupunkikulttuuria - näyttäytymistä.

Brunssilla kilistellään usein kuohuvan kanssa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Viikonloppubrunssista on tullut suosittu monenikäisten ajanviettotapa. Turussa joillekin brunsseille jopa jonotetaan.  Lauantaina Logomon brunssilla oli liikkeellä kaikenikäisiä lapsiperheistä ja synttärien juhlijoista polttariporukoihin. Maiju ja Jouni Tuisku olivat juhlimassa syntymäpäiviä.

- Parasta brunssissa? Se, että on aikaa ystäville ja hyvää ruokaa. Vaikea sanoa, mikä on parasta. Ehkä tämä mukava tunnelma, ystävät tietysti.

Soile Juvonen oli syömässä puolisonsa Jukan kanssa. He syövät nykyään usein brunsseissa.

- Täällä on tuoreita yrttejä ja nämä on todella tuoreita nämä ruuat. Se tuntuu kivalta ja se, että ei ole joka kerta se sama ateria. Vaihtelevuus tekee tästä aika mielenkiintoisen, pohtii Soile Juvonen.

Brunssit akateemista perua

Brunssiperinne tulee akateemisesta maailmasta. Se näkyy yhä Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuskeskuksessa työskentelevän tutkija Anna Kirveennummen mielestä.

- Ehkä kyse on jonkinlaisesta akateemisen silliaamiaisen perinteen arkipäiväistymisestä. Siitä, että on vappu joka sunnuntai.

Olennaista on siis hyvä ruoka ja hetken jakaminen ystävien seurassa kiireettömästi ja rennosti. Brunssi sopii ruokakulttuurin murrokseen, sillä se on hyvin joustava tapa syödä. Kyse on välipalojen ja herkkujen yhdistelmästä, josta monien eri ruokavalioiden ja mieltymysten edustajien on helppo löytää oma kokoelmansa.

Ehkä kyse on jonkinlaisesta akateemisen silliaamiaisen perinteen arkipäiväistymisestä.

Anna Kirveennummi, tutkija, Turun yliopisto

- Yhden ruokalajin menut voi olla aika hankalia. Toisaalta kaikenlaista olohuoneen jatketta tarvitaan ja julkisia tiloja on opittu käyttämään niin, että saadaan uusia elämyksiä. Monet korostaa myös sitä, että ei tarvitse kutsua ihmisiä kotiin ja siivota jälkiä sen jälkeen.

Tutkija uskoo, että erikoistuminen jatkuu ja tulee erilaisia teemabrunsseja.

- Esimerkiksi Kallioon kehiteltiin Kalliobrunssia, jossa kuohuviinin sijasta tuopillinen olutta kuuluisi osaksi brunssin valikoimaa. Ehkä vain mielikuvitus on rajana, mihin kehittely vielä voi mennäkään.

Rentoa meininkiä ja aikaa ystäville

Aurakadusta on tullut Turussa sunnuntaisin brunssikatu. Pari ravintolaa järjestää omat brunssinsa. Ravintolapäällikkö Jaana Vuorenpää Blankosta kertoo, että suosio on jatkunut jo pari vuotta.

Niin kauan ollaan tässä kuin napa vetää.

Sini Tasanen, brunssiasiakas

- Joka kerta näkee uusia kasvoja. Annetaan itselle se aika, kun tullaan tänne. Unohdetaan se kello ja kaikki muut - varsinkin sunnuntaisin.

Sini Tasanen Helsingistä oli viettämässä kiireetöntä viikonloppua. Brunssi tuntui ihanalta.

- Ruuan paljous on mun mieleen. Niin kauan ollaan tässä kuin napa vetää. Saa rauhassa syödä ja pääsee maistelemaan kaikkea uutta. Tämä hälinäkin on kauhean hauska, kertoo Tasanen.