Leskeytyminen muokkaa ihmistä uudeksi

Leski ei ole enää osa kahden ihmisen yksikköä. Suruvaiheessa pitää jo opetella kuka oikein onkaan nyt. Leskeytyminen on erilaista eri elämänvaiheissa, sanoo työnohjaaja, työyhteisökouluttaja ja psykoterapeutti Liisa Salmenperä.

terveys
Anonyymi mies istuu yksin pöydässä.
Sini Salmirinne / Yle

Kuolema kuuluu elämän loppupuoleen luonnollisena asiana. Kun puolisonsa menettää nuorena, valtaa mielen käsittämätön epäoikeudenmukaisuuden tunne.

- Nuorella leskellä ei ole pelkästään oma suru, vaan leskellä saattaa olla myös huollettavia eri-ikäisiä lapsia. Arjen pyörittäminen, lasten koulu, oma työelämä ja siellä jaksaminen vie oman aikansa.

Toisaalta lapset ja työ auttavat pitämään elämässä kiinni.

- Aika monesti täytyy silkalla tahdolla nousta ylös, työ auttaa aika moneen asiaan. Ei voi vain katsoa omaa suruaan, vaan täytyy lähteä. Monet nuoret lesket sanovat, etteivät halua itkeä lasten tähden, työyhteisökouluttaja ja psykoterapeutti Liisa Salmenperä sanoo.

Keski-ikäisenä puolison menettäminen keskeyttää yhdessä vanhenemisen suunnitelmat.

Suru tekee töitä ihmisessä, vaikka ei tekisi muuta kuin hengittää.

Liisa Salmenperä

– Puolison kuolema siinä vaiheessa laukaisee eläkkeelle ladattujen toiveiden särkymisen.

- Keski-ikäisenä saattaa olla omia aikuistuvia lapsia ja sen lisäksi jo lastenlapsia. Surun kumuloituminen etenee omaa vauhtiaan kaikissa sosiaalisissa verkoissa. Sureminen on yhteisöllinen asia, Salmenperä sanoo.

Suru vaatii omaa aikaa  

Psykoterapeutti Liisa Salmenperä muistuttaa, että suru vaatii aikaa. Sitä ei voi paeta, sitä ei pääse karkuun, rohkeutta on kohdata suru kohdakkain.

- Huoli lapsista on nuorella leskellä niin valtava, että sitä omaa surua työntää aina sivummalle.

Toisen lesken kanssa on helpottavaa keskustella surusta. Ei tarvitse kaikkea selittää.

- Vertaistuki on aivan oleellinen asia. Vertaistuki jopa parempaa auttamisessa, vaikuttavuus on suuri, Salmenperä sanoo.

Aika on auttava tekijä. Puolison menetys tekee ihmisestä uudenlaisen.

Surun myötä kuoriutuu ihan uusi ihminen

Liisa Salmenperä

- Suru tekee töitä ihmisessä, vaikka ei tekisi muuta kuin hengittää. Surun myötä kuoriutuu ihan uusi ihminen, arvomaailma menee uusiksi, he ovat aivan eri ihmisiä kuin ennen menetystä, Liisa Salmenperä sanoo.

Joskus sureminen vie vallan. Silloin kannattaa pyytää ammattiapua.

- Eräs leski sanoi kerran, että hän on surrut 24 tuntia vuorokaudessa kaksi vuotta. Hän ei enää tiedä sureeko sitä kuollutta puolisoaan vai itseään, kun ei enää tiedä kuka hän on, Salmenperä muistelee.

- Ammattiapuun turvautuminen on viisautta silloin kun ei ole lähipiiriä tukemassa.

Yhdessä sureminen helpottaa

Vaikka moni salaa surunsa ja itkee yksin, on yhdessä suremisen taitokin suomalaisilla hallussa. Eläkeliiton Yhtäkkiä yksin-kurssejakin vetänyt Liisa Salmenperä on huomannut, että yhteisöllisyys on taas nousussa ja kuoleman tabu on väistymässä. Aikakaudesta riippumatta löytyy sellainen tapa surra yhdessä.

Kuolema on elämän luonnollisin jatke.

Liisa Salmenperä

- Kyllä me uskallamme surra yhdessä. Suru on yhteisöllinenkin asia.

- Oli aika, jolloin kuolema piilotettiin sairaaloihin, nyt siitä on tullut normaali osa elämää. Kuolema on elämän luonnollisin jatke, Salmenperä sanoo.

Leskeydestä puhutaan Radio Suomessa tiistai-iltana kello 19.06 alkaen. Elämänmenoa: Voimaa ja toivoa leskelle -ohjelmaan voi osallistua esimerkiksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen radio.suomi@yle.fi