1. yle.fi
  2. Uutiset

Melu ajaa ihmisiä pois kodeista - Rakennusteollisuus haluaa rajoituksiin lievennyksiä

Rakennusteollisuus haluaisi löysentää rakentamisen lupaehtoja. Yrittäjien etujärjestön mukaan rakennuskustannukset laskisivat, koska rakentaminen nopeutuisi ja meluhaitat olisivat nopeammin ohi. Rakennustyömaiden meluhaitoista kärsivät erityisesti lapsiperheet.

Kotimaan uutiset
Pikkupoika käymässä päiväunille kuulosuojaimet korvillaan.
Heikki Haapalainen / Yle

Reilun vuoden ikäinen Emil nukkuu päiväunensa ulkona parvekkeella kuulosuojaimet päässään. Hän ei ole ainoa lapsi, jota viereisen rakennustyömaan äänet häiritsevät. Emil ja hänen äitinsä asuvat kerrostalossa Pohjois-Karjalan keskussairaalan uuden pysäköintitalon rakennustyömaan vieressä. Melu haittaa myös perheen aikuista.

- Itsekin nukun korvatulpat päässä. Meillä ei nukuta päivällä eikä oikeastaan myöhään illallakaan vielä. Jos se aamulla kuudelta aloitetaan, voisiko sen edes iltakymmeneltä lopettaa, Cecilia Riikonen manaa.

Melua ei kuitenkaan saisi kuulua kuin klo 22 ja 7 välillä ilman erillistä lupaa.

- Kun tekee meluilmoituksen, voidaan sallia jotain poikkeuksia, mutta pääsääntöisesti klo 22 työt pitäisi lopettaa, opastaa Joensuun kaupungin ympäristötarkastaja Pauliina Palmgrén.

Rakennusteollisuus löysentäisi lupaehtoja

Rakennusteollisuuden mielestä lupakäytäntöä voitaisiin höllentää, jotta rakentaminen kestäisi vähemmän aikaa ja meluhaittojen aika tulisi lyhyemmäksi. Toisaalta lyhyemmät rakennusajat alentaisivat rakennuskustannuksia.

- Kaikki toimenpiteet, jotka alentavat rakentamisen kustannuksia ovat sekä rakennusyrityksille, urakoitsijoille että järjestölle tervetulleita, sanoo Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Harvat valittavat rakennusmetelistä. Esimerkiksi Joensuun kaupungille valituksia tulee vuosittain vain yksittäisiä. Suomalaiset valittavat enemmän kesäisin niin sanotusta huvimelusta, jota syntyy muun muassa musiikkitapahtumista.

Melueristeet vaihtelevat kerrostaloittain

Päiväsaikaan asunnon melutaso saisi ylittää 55 desibeliä vain tilapäisesti. Uudet talot suodattavat melua vanhoja paremmin, mutta vanhemmassakaan asunnossa elämänlaadun ei tarvitse kärsiä melun vuoksi. Mikäli esimerkiksi liikenteen äänet kuuluvat liian kovaa, kannattaa ottaa yhteyttä asunto-osakeyhtiöön.

Ensiksi kannattaa ottaa oman asunnon meluneristävyys huomioon.

Pauliina Palmgrén

- Ensiksi kannattaa ottaa oman asunnon meluneristävyys huomioon. Asunto-osakeyhtiöltä voi pyytää melumittauksia ja tarkistuttaa ovatko asunnon rakenteiden melueristeet kunnossa, kertoo Joensuun kaupungin ympäristötarkastaja Pauliina Palmgrén.

- Varmaan joudumme lähtemään pois kotoa. Toivottavasti olisi lämmin kesä, että pääsisimme rannalle, koska kotona ei ole varmaan ole hyvä olla, Cecilia Riikonen arvioi kesäsuunnitelmiaan rakennustyömaan varjossa.

Lue seuraavaksi