Ihmiskauppa lisääntynyt, kiinniotot vähentyneet - EU vaatii toimia

Samaan aikaan kun ihmiskaupan uhrien määrä on noussut, tuomittujen määrät ovat vähentyneet. Suomi on yksi niistä kuudesta EU-maasta, jotka ovat ottaneet tiukemmat ihmiskauppalait käyttöön.

Ulkomaat

Ihmiskaupan uhriksi on joutunut EU:n alueella yli 23 000 ihmistä vuosina 2008 - 2010, kertoo maanantaina julkistettu raportti. Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen EU:n raportti ihmiskaupasta. Raportin mukaan "modernin ajan orjuus" on pahentunut koko EU:n alueella.

Raportin mukaan ihmiskaupan uhrien määrä nousi 18 prosentilla 2008 - 2010. Samaan aikaan yhä vähemmän ihmiskauppaan syyllistyneitä saatiin kiinni: pudotusta tuli 13 prosenttia. Uhreista seitsemän kymmenestä oli naisia ja 15 prosenttia lapsia, heistä valtaosa tyttöjä.

- Tämä on surullinen totuus. Miehiä, naisia ja lapsia myydään seksikauppaan ja raskaaseen työhön. He joutuvat pakkoavioliittoihin, kotitalouspalvelukseen, kerjäämään tai heidän elimiään poistetaan myyntiin, EU:n sisäasiainkomissaari Cecilia Malmström kuvasi.

- Se mitä me tiedämme, on vain jäävuoren huippu.

Yli 60 prosenttia uhreista on EU-maiden kansalaisia, useimmiten Romaniasta ja Bulgariasta. EU:n ulkopuolisilta alueita eniten uhreja oli Nigeriasta ja Kiinasta. Uhreista 62 prosenttia on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi ja 25 prosenttia joutui pakkotyöhön.

Malmström vaatii EU-mailta pikaisia toimia ihmiskaupan vastaiseen taisteluun. Vain kuusi EU-maata 27:stä on ottanut käyttöön EU-säännöt kansallisen lainsäädäntöönsä huhtikuun alun takarajasta huolimatta. Suomen ja Ruotsin lisäksi lait ovat käytössä myös Tshekissä, Latviassa, Unkarissa ja Puolassa. EU sopi kaksi vuotta sitten tiukennuksista. Muun muassa rikosnimikkeitä päätettiin laajentaa ja rangaistuksia tiukentaa.

- On korkea aika, että jäsenmaat lakkaavat laahaamasta jäljessä, Malmström jyrähti.

Ihmiskauppa on toiseksi suurin rikollisuuden muoto Euroopassa asekaupan jälkeen - jopa huumekauppaa suurempi. Ihmiskaupassa pyörii arviolta 2,5 miljardia euroa vuosittain.

Lähteet: AFP