1. yle.fi
  2. Uutiset

Bostonin maratonilla räjähdyksiä - kolme kuollut

Bostonin poliisin mukaan kolme ihmistä on kuollut räjähdyksissä. Iskua tutkitaan terroritekona. Juoksutapahtumaan on ilmoittautunut lähtölistan mukaan 17 suomalaista.

urheilu
Räjähdys Bostonin maratonin maalialueen tuntumassa.
Räjähdys Bostonin maratonin maalialueen tuntumassa.Reuters-TV
Räjähdys Bostonin maratonin maalialueen tuntumassa.
Videokuvaa maalialueelta ensimmäisestä räjähdyksestä.

Bostonin maratonilla on sattunut kaksi räjähdystä. Bostonin poliisi on vahvistanut kolmen ihmisen kuolleen ja yli sadan loukkaantuneen.

Presidentti Barack Obaman mukaan vielä ei tiedetä, kuka on räjähdysten taustalla. Hänen mukaansa syylliset saadaan kiinni. Valkoisen talon edustajan mukaan Bostonin räjähdyksiä tutkitaan terroritekona, mutta viranomaiset ovat muutoin olleet varovaisia tapahtuman nimeämisessä terrorismiksi.

Ensimmäiset tiedot räjähdyksistä saatiin illalla noin kello 22:n jälkeen Suomen aikaa.

Bostonin poliisi on pyytänyt vihjeitä tapahtuman selvittämiseksi.

Bostonissa on sattunut myös kolmas räjähdys tai tulipalo JFK-kirjastolla. Poliisin mukaan kirjaston tapahtumien syy on vielä epäselvä. Poliisi kertoi aikaisemmin, että se uskoo kirjaston räjähdyksen tai tulipalon liittyvän maratonin räjähdyksiin. Myöhemmin poliisi kertoi, etteivät tapahtumat näyttäisi liittyvän toisiinsa. Kirjasto sijaitsee noin viiden kilometrin päässä maratonin räjähdyspaikoista.

Pommin kerrotaan löytyneen - turvatoimia kiristetty

Maratonin räjähdykset sattuivat Boylston-kadulla. Kadulta on löytynyt vielä kolmas räjähde. Se ei ehtinyt räjähtää. Viranomaiset tarkistavat aluetta mahdollisten räjähteiden varalta.

Bostonin poliisipäällikkö on kehottanut ihmisiä pysymään kodeissaan ja välttämään suuria ihmisryhmiä. Ilmailuviranomaiset ovat asettaneet Bostonin ylle ylilentokiellon. Lentokieltoalue on säteeltään noin viisi kilometriä räjähdysalueelta, ja sen ei pitäisi vaikuttaa Loganin kansainväliseen lentokenttään.

Turvatoimia on kiristetty muun muassa pääkaupungissa Washingtonissa ja New Yorkissa.

New York Post kertoi aikaisemmin, että räjähdyksistä epäilty olisi tunnistettu ja häntä hoidettaisiin vartioituna sairaalassa sirpalevammojen vuoksi. Väite paljastui myöhemmin vääräksi. Poliisi on kiistänyt lehden väitteet.

Suomalaisia maratonilla

Ensimmäinen räjähdys sattui noin kolme tuntia voittajien maaliin saapumisen jälkeen. Pian tämän jälkeen kuului toinen räjähdys. Räjähdysten aikaan tuhannet ihmiset olivat vielä juoksemassa maratonia.

- Maassa on paljon ihmisiä, sanoi kilpailuun osallistunut Frank Deruyter.

- On ihmisiä, jotka ovat todella, todella verissään, sanoi puolestaan toinen kilpailija Laura McLean.

Televisiokuvien mukaan paikalla vallitsi kaaos ja siellä oli runsaasti pelastustyöntekijöitä. Myös osa katsomoista vaikuttaisi romahtaneen.

Bostonin maraton on yksi Yhdysvaltain suurimmista juoksutapahtumista. Maratonin lähtölistan mukaan juoksutapahtumaan on ilmoittautunut 17 suomalaista. Suomen lähetystön mukaan loukkaantuneiden joukossa ei ole tiettävästi suomalaisia.

Maratonille osallistui lähes 27 000 juoksijaa lähes sadasta maasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi