Bostonin pommien tekijästä ei tietoa – FBI tutkii kuvamateriaalia

Kolme ihmistä sai surmansa ja jopa 140 loukkaantui kahdessa pommiräjähdyksessä Bostonin maratonin maaliviivan tuntumassa. Maratonille osallistui useita suomalaisia, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

urheilu
Räjähdys Bostonin maratonin maalialueen tuntumassa.
Räjähdys Bostonin maratonin maalialueen tuntumassa.Reuters-TV
Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen.
Videokuvaa maalialueelta ensimmäisen pommin räjähdyksestä.

Yhdysvalloissa viranomaiset selvittävät Bostonin maratonilla myöhään maanantai-iltana sattuneiden pommiräjähdysten tekijöitä ja heidän motiivejaan. Toistaiseksi tekijästä ei ole tietoa eikä poliisi ole myöskään kertonut tehneensä pidätyksiä.

Kolme ihmistä on kuollut ja jopa 140 loukkaantunut kahdessa räjähdyksessä aivan maratonin maalilinjan tuntumassa. Yksi kuolleista on tiettävästi 8-vuotias lapsi.

Haavoittuneista parinkymmenen tila on kriittinen. Monet ihmiset saivat räjähdyksistä viiltohaavoja ja ruhjeita mutta myös vakavia sirpalevammoja. Bostonin alueen sairaaloissa on tehty useita raajojen amputointeja.

Räjähdykset sattuivat illalla noin kello 22 Suomen aikaa muutamien kymmenien metrien päässä toisistaan ja niiden välillä oli vain joitakin sekunteja.

Ensimmäinen räjähdys sattui noin kaksi tuntia voittajien maaliin saapumisen jälkeen. Tällöin tuhannet juoksijat olivat jo päässeet maaliin, mutta tuhannet muut olivat yhä juoksemassa. Televisiokuvien mukaan paikalla vallitsi kaaos ja siellä oli runsaasti pelastustyöntekijöitä.

Uutistoimisto AP:n mukaan maratonreitin loppupäästä löydettiin myöhemmin ainakin yksi muu räjähde, joka ei ollut lauennut. Räjähde olisi tehty vaarattomaksi. Myös monissa muissa tiedotusvälineissä on kerrottu räjähtämättömistä pommeista, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Räjähdyksistä ei varoitettu

Bostonin poliisin mukaan viranomaisilla ei ollut minkäänlaista etukäteisvaroitusta siitä, että jotain mahdollisesti tapahtuisi maratonin yhteydessä.

Muun muassa presidentti Barack Obama on välttänyt ensimmäisissä kommenteissaan puhumasta suoraan terrorismista, mutta Valkoisen talon edustajan mukaan Bostonin räjähdyksiä tutkitaan kuitenkin terroritekona. Obama vakuutti yöllä, että syylliset tullaan saamaan kiinni ja vastuuseen teostaan.

Liittovaltion poliisin FBI:n tutkija Richard DesLauriers sanoi tiedotustilaisuudessa, että käynnissä on rikostutkinta ja siitä saattaa tulla terrorismitutkinta.

Tutkintaa johtaa FBI ja siihen osallistuu poliisin lisäksi tiedusteluviranomaisia. Tutkijat ovat pyytäneet yleisöltä vihjeitä tapahtuman selvittämiseksi. Viranomaiset toivovat myös runsaasti valokuvia ja videomateriaalia tapahtumapaikalta.

Mikään taho ei ole tuoreeltaan ilmoittautunut tekijäksi. Toistaiseksi ei tiedetä, onko iskujen taustalla kotimainen vai ulkomainen henkilö tai ryhmittymä.

Viranomaiset eivät ole kertoneet virallisesti epäilyistään, mutta uutistoimisto Reutersin lainaama nimetön viranomaislähde nosti esiin kaksi mahdollista mutta keskenään ristiriitaista teoriaa, joita pidetään tutkinnassa esillä: toinen liittyy kotimaisiin ääriaineksiin, toinen islamistimilitantteihin.

Yöllä kerrottiin, että muutaman kilometrin päässä maratonin maalipaikalta oli syttynyt tulipalo John F. Kennedy -kirjastossa suunnilleen samaan aikaan räjähdysten kanssa. Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että palo saattaa olla tahallaan sytytetty, mutta se ei näytä liittyvän pommi-iskuihin.

Suomalaisten ei tiedetä loukkaantuneen

Bostonin poliisipäällikkö kehotti illalla ihmisiä pysymään kodeissaan ja välttämään suuria ihmisryhmiä. Liikkumista kaupungin keskustassa rajoitettiin.

Ilmailuviranomaiset asettivat myös Bostonin ylle ylilentokiellon ja Bostoniin suuntaavia lentoja määrättiin pysymään jonkin aikaa kentillä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Turvatoimia kiristettiin myös muun muassa pääkaupungissa Washingtonissa ja New Yorkissa.

Bostonin maraton on yksi Yhdysvaltain suurimmista juoksutapahtumista. Maratonin lähtölistan mukaan juoksutapahtumaan oli ilmoittautunut 17 suomalaista. Suomen lähetystön mukaan loukkaantuneiden joukossa ei ole tiettävästi suomalaisia, mutta kaikkia ei ole vielä tavoitettu.

Maratonille osallistui jopa 27 000 juoksijaa lähes sadasta maasta. Lisäksi jopa sadattuhannet ihmiset olivat seuraamassa maratonia sen reitin varrella.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset