Iskuissa käytetyistä räjähteistä tihkuu tietoja - tarkoitus aiheuttaa paljon vammoja?

Uutistoimisto Reutersin viranomaislähteen mukaan pommit sisälsivät pieniä kappaleita kuten laakereita, joilla haluttiin aiheuttaa paljon vahinkoa.

Bostonin maratonin pommi-isku
Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen.
Videokuvaa maalialueelta ensimmäisen pommin räjähdyksestä.

Monenlaiset arviot Bostonin iskun tekotavasta ja tekijöistä käynnistyivät heti tapahtuneen jälkeen ja vellovat kiivaina etenkin internetissä.

Käytetyistä räjähteistä on esiintynyt tiedotusvälineissä erilaisia, osin ristiriitaisia arvioita. Uutistoimisto Reutersin haastattelema, tutkinnasta perillä oleva viranomaislähde esimerkiksi arvioi, että kahdessa pommissa oli räjähdysaineen lisäksi käytetty laakereita ja muita pieniä kappaleita, joiden tarkoituksena oli aiheuttaa uhreille mahdollisimman paljon vammoja.

Boston Globe -lehden mukaan sairaalassa hoidettavina olevien ihmisten vammat eivät kuitenkaan antaisi syytä epäillä tällaista, vaikka monilla loukkaantuneilla onkin sirpalevammoja.

Uutiskanava CNN:n haastatteleman liittovaltion tutkijan mukaan molemmat Bostonissa käytetyt pommit olivat ilmeisesti kooltaan suhteellisen pieniä eikä niissä ole käytetty voimakkaita, pitkälle kehitettyjä räjähdysaineita. Sanomalehti New York Times vertaa pommien kokoluokkaa Atlantan olympiapuistossa vuonna 1996 tehtyyn iskuun. Atlantassa räjähti putkipommi, joka surmasi kaksi ihmistä ja haavoitti sataa.

Bostonin iskusta on käynnissä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtama laaja viranomaistutkinta, mutta koska sen etenemisestä ei toistaiseksi ole annettu julkisuuteen tietoja, esillä on monenlaisia spekulaatioita vailla vahvistusta.

Tiettävästi ainakin yhtä sairaalassa hoidettavana olevaa ihmistä on kuultu liittyen iskuihin, mutta ketään ei ole otettu kiinni. Muun muassa uutiskanava CNN:n ja Boston Globen tietojen mukaan tutkijoiden haastattelema henkilö olisi Saudi-Arabian kansalainen. Miestä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi pidetä epäiltynä.

Bostonin Reveren kaupunginosassa kerrotaan myös olleen käynnissä tutkintaan jollain tapaa liittyvä kotietsintä, mutta siitä ei ole annettu tarkempia tietoja.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset