Nuoret luovat uutta kalevalaisvaikutteista kulttuuria Karjalassa

Hämäläisen ja karjalaisen kulttuurin juuret ovat molemmilla kalevalaisessa maailmassa. Hämeessä kalevalaiset juuret ovat kuitenkin hämärtyneet uskonpuhdistuksen myötä. Sen sijaan rajantakaisessa Karjalassa ja itäisessä Suomessakin karjalainen kulttuuri elää ja uudistuu. Paraikaa karjalainen kulttuuri esittäytyy Hämeenlinnassa.

kulttuuri
Hiekkataiteilija Darja Trifanova
Ville Välimäki / Yle

Suomalaisten, virolaisten ja karjalalaisten historia ja kulttuuri rakentuvat pitkälti kalevalaiseen maailmankuvaan. Hämeessä karjalaisuus mielletään pitkälti evakkokarjalaisina ja karjalanpiirakoina.

Rajantakaisessa Karjalassa karjalaisuus on kuitenkin yhä tätä päivää. Se elää, voi hyvin ja uudistuu, kertoo kirjastonjohtaja Irina Dobrynina Karjalan tasavallan kansalliskirjastosta.

- Esimerkiksi tämän näyttelyn idea on näyttää, ei pelkästään, mitä vanhat mestarit ovat tehneet, vaan mitä nuoret tekevät. Kuinka he käyttävät erilaisia menetelmiä, uusia tekniikoita ja multimediaa, sitä kuinka he ymmärtävät Kalevalan.

Kalevala on kautta aikojen ollut erilaisten luovien alojen ammattilaisten inspiraation lähde ja Hämeenlinnassa avattu näyttely esittelee erilaisia näkemyksiä Kalevalasta.

Nuorissa parempi tulevaisuus

Esimerkkejä uudistuvasta karjalaiskulttuurista ovat myös räp-musiikki ja kalevalaisia aiheita kuvaava hiekkataide. Hiekkataiteilija Darja Trifanova uskoo karjalaiskulttuurin tulevaisuuteen.

- Karjalassa on paljon nuoria ihmisiä, jotka tekevät omaa taidetta ja yrittävät tehdä uusia asioita. Karjalan tulevaisuus voi olla parempi ja parempi.

Nuoret tekevät sen paremmaksi?

- Toivotaan.

Hämäläistenkin on hyvä muistaa, että yhteisten juurien vuoksi on tärkeää, miten karjalainen kulttuuri voi, sanoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen Hämeenlinnasta.

- Myös hämäläisillä on esihistoria ja me nähdään se karjalaisuutena, mutta se on kaikkien Itämeren suomalaisten kansojen esihistoriaa.

- Karjalalla on meille annettavaa paljon nimenomaan tämän kulttuurin kautta. Venäjän puolella Karjalaa ylläpidetään hyvin vahvasti karjalaista kulttuuria, karjalan kieltä, suomen kieltä, se on meille tärkeää. He ovat säilyttäneet meidän kulttuuriamme hyvin, sanoo Jurvanen.

_”Inspiring World of Kalevala” -näyttely Hämeenlinnan kirjaston Keitaassa 15.4.-12.5.2013. _