Jyrki Aho haikeana: Ikimuistoisia vuosia sain Jyväskylässä viettää

Jyrki Aho valmensi Jyväskylässä kaikkiaan kuusi vuotta, joista kaksi päävalmentajana. Saldo on kova, kaksi kultaa ja kaksi pronssia.

urheilu
Valmentaja Jyrki Aho päätti kuuden vuoden pestin Jypissä huhtikuussa 2013. Saldona kaksi kultaa ja kaksi pronssia.
Jyrki Aho myöntää Arvo Vuorelan haastattelussa, että Jyväskylästä lähteminen on haikeaa. Mies kertoo saaneensa viettää kaupungissa ikimuistoisia hetkiä. Aho haluaa kiittää faneja, yhteistyökumppaneita, seurajohtoa, kollegoja ja pelaajia, joiden kanssa on saanut JYPissä tehdä töitä.

Ahon päätyminen JYPin päävalmentajaksi sisälsi roppakaupalla dramatiikkaa. Syksyllä 2011 JYPin silloinen päävalmentaja Risto Dufva irtisanottiin kahden liigaottelun jälkeen ja uudeksi päävalmentajaksi nousi Jyrki Aho.

Sen, mistä se menestys kumpuaa, on tässä matkan varrella oppinut.

Jyrki Aho

Moni epäili Ahon kykyä toimia liigajoukkueen päävalmentajana, mutta kauden päätteeksi Aho löi luut epäilijöiden kurkkuun, kun JYP juhli historiansa toista mestaruutta.

Ahon ja Dufvan valmennusyhteistyö alkoi jo vuonna 2004 Mikkelin Jukureissa.

- Kyllä Jukureiden menestyksestä pystyi aika paljon oppia ammentamaan myös täällä Jyväskylässä. Sen, mistä se menestys kumpuaa, on tässä matkan varrella oppinut.

Saksan vuosi opetti

Jyrki Aho on valmentanut myös Saksassa, kaudella 2006-2007, jolloin hän toimi Adler Mannheimissa muun muassa juniorivalmentajana.

- Siellä näki eurooppalaista jääkiekkoa ja näki miten erilaista se on. Aina reissussa tai paikkakunnan vaihdossa näkee uuden kulttuurin. Siitä on mukava ottaa selvää sekä oppia ja ottaa mukaan jotain myös omaan reppuun.

Takaisin kotikaupunkiin ja menestykseen

Saksan vuoden jälkeen Ahon tie vei vihdoin Jyväskylään. JYPistä oli rakennettu pikkuhiljaa menestykseen pystyvää joukkuetta. Päävalmentajaksi oli pestattu Risto Dufva ja valmentajaksi tuli Jyrki Aho. Kausi 2007-2008 toi liigassa sijan viisi, seuraavana vuonna räjähti.

Ei me kyllä ikinä oltaisi uskottu, että mestaruus tulisi jo kaudella 2008-2009.

Jyrki Aho

- Päästiin katsomaan, että mitä meidän kannattaisi pelaajiston kanssa tehdä ja samaan aikaan JYP panosti entistä enemmän joukkueeseen. Ajateltiin, että mahdollisuuksia menestykseen on. Ei me kyllä ikinä oltaisi uskottu, että mestaruus tulisi jo kaudella 2008-2009.

JYP on ollut viime vuodet yksi liigan menestyneimmistä seuroista. Joukkue on päässyt viisi kertaa peräkkäin välieriin. Se on voittanut kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi pronssia.

- Matkalla ollaan kasvettu paljon ja moni asia on myös muuttunut. On ollut hienoja pelaajia vuosien saatossa, Ja kaikkea erikoista ja vähemmän erikoista ja hauskaa ja vähemmän hauskaa tässä on tapahtunut.

Jatkossa Espoon Bluesin peräsimeen?

Jyrki Aho on aloittanut valmennusuransa 2000-luvun alussa Espoossa, jossa hän toimi valmennuspäällikkönä ja juniorivalmentajana kolme vuotta.

Huhut ovat viemässä Ahoa takaisin Espooseen, Bluesin SM-liigajoukkueen päävalmentajaksi. Aho itse on asiasta vaitonainen - hän on huhtikuun loppuun asti JYPin mies.

Kotikaupungissa valmentaminen oli iso unelma.

Jyrki Aho

- Kotikaupungissa valmentaminen oli iso unelma jo monta vuotta ennen kuin tänne tulin. Se, mitä tapahtuu tulevaisuudessa tapahtuu tulevaisuudessa.

- Kiitän kaikkia niitä ihmisiä, faneja, yhteistyökumppaneita, seurajohtoa, valmentajakollegoja ja pelaajia joiden kanssa olen täällä saanut töitä tehdä. On ollut ikimuistoisia vuosia, joita olen saanut Jyväskylässä viettää, päättää Jyrki Aho, Jyväskylän Palokasta.