Ihannekoulussa opettajilla on aikaa oppilaille

50 eri koulussa vieraillut imatralainen opettaja Vesa Tonder on ollut mukana Euroopan laajuisessa ihannekouluhankkeessa. Alppilan koulun tapausta hän on seurannut surullisin mielin.

Kotimaa
imatralainen opettaja Vesa Tonder
Yle

Imatralaisella Vesa Tonderilla on vahva kokemus koulumaailmasta. Hän on vieraillut yli 50 eri koulussa 12 eri maassa ja tavannut siellä opettajia ja virkamiehiä. Hän on itsekin pitkään toiminut opettajana. Maaliskuussa tapahtunutta Alppilan koulun tapausta hän on seurannut surullisin mielin.

- Kenelläkään ei ole nyt hyvä olla, Tonder sanoo.

Tapauksia, joissa oppilaita joudutaan siirtämään pois häiriköinnin vuoksi, on paljon; pelkästään pääkaupunkiseudulla on 400 tapausta vuodessa. Alppilan koululla tapaus vain sattui johtamaan opettajan erottamiseen.

- Tuntuu tosi rajulta ratkaisulta. Yksi tapaus maailmalla opetti minua paljon. Tapasin Lontoon Hackneyssä erään mielestäni parhaista rehtoreista. Hackney on erittäin monikulttuurinen paikka ja kysyin häneltä, että miten hän selviää hässäkkätilanteista, niin hän sanoi, että ainut lääke on keskustelu ja sitä pitää jaksaa tehdä. Minusta tuntuu, että tässä Helsingin tapauksessa on puuttunut juuri keskustelu. Tuntuu, että rehtorin ja opettajan välinen keskustelu oli puutteellista. Lisäksi se, että oppilas toimii noin kuvastaa, että jotain sieltä puuttuu.

Vallankäytön välineitä

Opettajan pitäisi olla se, joka luokkahuoneessa käyttää valtaa. Nykyään usein käy kuitenkin niin, että vallankäyttäjä onkin joku muu.

- Nuorten tehtävänä on haastaa auktoriteetti ja vallanpitäjä. Koulussa opettajan ammatin ydin on, miten käyttää valtaa ja miten sivistyneesti pääsee kriisitilanteista ulos. Muut oppilaat seuraavat hyvin tarkkaan miten opettaja tulee tästä tilanteesta ulos.

Kenelläkään ei ole nyt hyvä olla

Vesa Tonder

Tonder uskoo, että opettajan kunnioitus oppilaita kohtaan on erityisen tärkeää.

- Kun oppilaat aistivat, että heitä kunnioitetaan, niin opettaja saa sen takaisin kunnioituksena.

Mukana visioimassa ihannekoulua

Vesa Tonder on ollut kymmenisen vuotta sitten mukana Euroopan laajuisessa ihannekouluhankkeessa, jossa oli mukana yli 50 eurooppalaista koulua 12 eri maasta. Suomesta mukana oli kolme koulua, Jakomäen ylä-aste Helsingistä, Sotungin lukio Vantaalta ja Tainionkosken koulu Imatralta. Hankkeessa oppilaat kertoivat millainen on ihannekoulu, jossa he haluaisivat opiskella.

- Se tehtiin oppilaan näkökulmasta. Se oli hämmentävän hieno hanke. Oppilaiden vastauksia sai lukea aivan tippalinssissä. Oppilaat haluavat oppia, he haluavat hyvää opetusta ja he haluavat sellaista opetusta, jossa otetaan oppilaan eri ominaisuudet huomioon.

Hankkeen aikana selvisi, että oppilailla on erittäin positiivinen asenne opetukseen. He halusivat myös tietotekniikkaa kouluihin auttamaan opettajia, jotta opettajilla jäisi enemmän aikaa auttaa henkilökohtaisesti oppilaita.

- Human Touch eli tämmöinen henkilökohtainen kosketus, sitä halusivat kaikki nämä oppilaat, Tonder sanoo.

Tonderin mukaan nuorten eurooppalaisten viesti oli se, että satsatkaa koulutukseen. Helsingin tapahtumassa opettajat ovat Tonderin mukaan väsähtäneet asian hoitamisessa jo ennen kuin juttu tuli julkiseksi.

- Siellä on puuttunut resursseja ohjata oppilasta ja hoitaa asiaa. Rehtoreille pitäisi antaa pelinappuloita tarpeeksi, että saataisiin tarpeeksi pieniä ryhmiä. Lisäksi pitäisi järjestää opettajille aikaa keskustella ja tavata toisiaan, jotta voitaisiin auttaa toinen toistaan.

korjattu 17.4.2013 10.05. Tonder on vieraillut 50 eri koulussa 12 eri maassa, ei 50 eri maan kouluissa. Toimitus