1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Harvinainen kahlaaja havaittu Joutsassa

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen mukaan Joutsassa havaittiin sunnuntaina harvinainen lampiviklo.

luonto
Lampiviklo.
Harri Jalkanen

Kyseessä on Keski-Suomen kaikkien aikojen varhaisin havainto linnusta ja lisäksi lajin ensimmäinen Suomen havainto tänä vuonna.

Keski-Suomessakin lintujen kevätmuutto on pääsemässä hyvään vauhtiin. Tero Toivanen Keski-Suomen lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että esimerkiksi peippojen, töyhtöhyyppien ja sepelkyyhkyjen voi odottaa runsastuvan maakunnassa lähipäivinä.

Tavanomaiseen kevääseen verrattuna lintujen muutto on alkanut noin viikon totuttua myöhemmin.

Keski-Suomessa on havaittu jo viitisenkymmentä tyypillisintä muuttolintulajija, mutta määrät ovat olleet toistaiseksi vielä pieniä. Joukossa on ollut myös harvinaisempia lajeja.

- Erikoisemmista lajeista voisi mainita sepelrastaan, joita on ollut kahdella taholla ja ehkä kaikista erikoisin on ollut lampiviklo, joka ilmesty sunnuntaina Joutsaan ja on Suomen ensimmäinen tänä vuonna ja kautta aikain varhasin havainto Keski-Suomesta, toteaa Toivanen.

Lampiviklo on pieni kahlaajalintu ja Suomessa niitä pesii tiettävästi muutamia pareja.

Toivasen mukaan vilkastuvaa muuttoa selittää sää.

- Nyt on niin voimakas eteläviratus ja siellä mistä nämä linnut tähän aikaan lähtee, eli Keski- ja Länsi-Euroopassa, niin siellä myös on kelit parantuneet ja tuulen suunta kääntynyt. Lintuja nyt tulee, kunhan vaan tulee etelätuulisia, suhteellisen kirkkaita päiviä.

Lue seuraavaksi