Supertähteyttä lähestyvä Ellie Goulding: En ole näyttävä, seurallinen tai muotitietoinen

Helsingin loppuunmyydyllä Tavastialla maanantaina esiintynyt brittiläinen Ellie Goulding on matkalla kansainväliseksi supertähdeksi. Laulaja on jo saanut jalansijaa Yhdysvalloissa, jossa monen brittiläisenkin artistin on vaikeaa lyödä itseään läpi.

Ellie Goulding
Ylen toimittaja Ville Vedenpää tapasi Ellen Gouldingin ennen Tavastian keikkaa 15. huhtikuuta.

Ellie Goulding alkoi tehdä omaa musiikkia 15-vuotiaana. Tuolloin vaikutteet tulivat hänen kotikylästään Lyonshallista, joka sijaitsee Englannin länsiosassa Walesin rajalla.

- Vaikutteeni olivat perheeni ja maaseutu, jossa vartuin. Rakastuin ihmisiin, kun olin vasta 11-vuotias. Kirjoitin runoja ja kaikkea mahdollista ja niistä alkoi syntyä lauluja.

Laulujen aiheet muuttuivat laulajan kasvaessa nuoreksi naiseksi. Ellie Gouldingin ensimmäinen albumi Lights ilmestyi vuonna 2010. Hän teki tuolloin myös läpimurtonsa. BBC valitsi hänet vuoden lupaavimmaksi tulokkaaksi ja hän sai Critics' Choice -palkinnon Brit Awardseissa.

- Se oli hämmentävää, koska kaikki tapahtui niin nopeasti. Kun ajattelen tuota aikaa, se oli aika paljon nuorelle ihmiselle ottaa vastaan. Jokapäiväisiin kameroihin, televisioon ja keikkojen tekemiseen ei totu varmaan koskaan.

Viime vuosina popmusiikkimarkkinoille on tullut paljon uusia naisartisteja. Ellie Goulding, 26, erottuu joukosta etenkin heleän äänensä ansiosta. Hän on omasta mielestään vaatimaton ja mutkaton tyttö maaseudulta.

- Artisteista halutaan usein näyttäviä, seurallisia ja muotitietoisia. Minä en välttämättä ole sellainen.

Kuninkaallisia häitä ja Valkoista taloa

Ellie Goulding on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt esiintyä arvokkaissa tilaisuuksissa. Hän on laulanut prinssi Williamin ja Cambridgen herttuattaren Catherinen häissä, Nobelin rauhanpalkintokonsertissa sekä Valkoisessa talossa.

- Minulla on takuulla paljon kerrottavaa lapsenlapsilleni. En tiedä, miten nämä kaikki ovat tapahtuneet. Jossain vaiheessa sitä lakkaa käsittelemästä näitä juttuja, jotta ne eivät ota liikaa valtaa. Sitä vaan hyväksyy, että asiat ovat näin ja kuvittelee olevansa komediasarjassa.

Ellie Gouldingin viime vuoden lopulla julkaistu toinen albumi Halcyon kipusi kymmenen kärkeen myös Yhdysvaltojen albumilistalla. Se on kova saavutus, sillä monelle brittiartistille menestys Yhdysvalloissa jää haaveeksi.

- Se oli haastavaa, mutta olen siitä erittäin ylpeä. Usein kestää pitkän aikaa ennen kuin Yhdysvalloissa voi breikata. Jotenkin me teimme sen.

Goulding lähtee pian kiertueelle Pohjois-Amerikkaan, joten voi olla, että häntä ei ihan pian nähdä Suomessa. Se on sinänsä harmi, sillä moni suomalaisfani ei päässyt näkemään häntä maanantaina Tavastialle. Laulaja olisi vetänyt isommankin paikan täyteen.

Mutta fanit saavat jossain vaiheessa kuultavakseen uutta musiikkia, kun Goulding pääsee sitä tekemään kiertuekiireiltään.

- Haluaisin tehdä jotain riisutumpaa, jossa olisi mukana oikeita soittimia, eikä niin paljoa koneita. Haluaisin kirjoittaa kappaleita myös muille artisteille.

Goulding harjoitteli puolimaratonia Helsingissä

Ellie Goulding on innokas juoksija ja puolimaratoniin tähtäävä harjoittelu ei jäänyt väliin Suomessakaan. Ennen maanantaista keikkaansa hän juoksi ympäri Helsinkiä 20 kilometrin lenkin.

- Oli kylmä, mutta näin paljon Helsinkiä. Juokseminen on hyvä tapa tutustua kaupunkiin. Muuten en ajattele juostessani mitään, joten se auttaa kiertueella, kun tapahtuu niin paljon kaikkea.

Gouldingin on tarkoitus juosta puolimaraton kahden viikon päästä Washingtonissa. Haastattelu tehtiin ennen Bostonin tapahtumia. Laulaja kuuli niistä vasta Helsingin konsertin jälkeen ja kommentoi Twitterissä.

- Upea keikka Helsingissä, mutta en voi olla ajattelematta, mitä Bostonissa tapahtui. Miksi. Jälleen kerran vihaa ja surullisuutta, Goulding kirjoitti.