Hyppää sisältöön

Opetusvirastolta lisätietoa Alppilan tapahtumista: "Näin eivät opettajat toimi"

Opetusviraston mukaan oppilaaseen käsiksi käynyt opettaja ei toiminut perusopetuslain mukaisesti.

Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä. Kuva: Yle

Helsingin opetusvirasto kertoi tiistaina Alppilan koulun ruokalan tapahtumien yksityiskohdista. Näin tehtiin, koska opetusviraston mielestä kahakan tapahtumista on saatu julkisuudessa täysin vääränlainen kuva.

- Oppilasta on kohdeltu tässä tilanteessa täysin kohtuuttomalla tavalla. Julkinen keskustelu on ollut häntä kohtaa aivan liiaksi lyövää. Viidentoista sekunnin videopätkästä monen minuutin tilanteesta on tehty johtopäätöksiä väärällä tavalla. Siinä ei esimerkiksi kuulla sitä, että opettaja sanoo pojalle, että "mitä sä mulle lesoot", sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Opettaja huomautti hupusta ruokalassa

Tilanne koululla oli käynnistynyt siitä, kun potkut saanut opettaja oli huomauttanut erästä oppilasta ottamaan hupun pois päästään. Oppilas oli kieltäytynyt, jonka jälkeen opettaja uhkasi heittää hänet pois ruokalasta. Oppilas oli ottanut lopulta hupun pois päästään.

Ruokalun jälkeen toinen oppilas oli sanonut opettajalle, että tämän tulisi pyytää anteeksi huppu päässä olleelta pojalta.

Tästä alkoi väittely toisen oppilaan ja opettajan välillä. Opettaja tarttui oppilasta kiinni rinnuksista ja kaulaliinasta. Opettaja yritti saada oppilaan poistumaan ruokalasta repimällä häntä vaatteista ja työntämällä hänet selkä seinää vasten. Sanaharkka jatkui vielä ruokalan oven edessä, jonka päätteeksi opettaja työnsi rinnuksista voimalla oppilaan ulos ruokalasta portaikkoon. Opettaja ei jäänyt seuraamaan, miten oppilaalle kävi, vaan poistui takaisin ruokalaan.

Opettaja ei pyytänyt tilanteeseen avuksi toista opettajaa. Yleinen tilanne ruokalassa oli koko ajan rauhallinen.

Oppilas meni rehtorin luokse suoraan tapahtuman jälkeen, jolloin rehtori rauhoitteli oppilasta pitkään ja sen jälkeen haastatteli häntä tapahtuneesta.

"Näin eivät Helsingin opettajat toimi"

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvostelee opettajan toimintaa jyrkin sanankääntein.

- Opettaja viskaa oppilaan portaikkoon eikä jää seuraamaan eikä huolehtimaan siitä, että miten oppilaalle kävi. Näin ei meillä Helsingin koulujen opettajat toimi. Tämä antaa väärän kuvan Helsingin koulujen opettajista. Koulurauhatilanne on Helsingissä yleislaadultaan varsin hyvä sekä opetustoimi ja opetus korkealaatuista.

Viljasen mukaan opettaja selvästi ylireagoi tilanteessa.

- Opettaja käy häneen fyysisesti kiinni kahteen kertaan ilman, että paikalla olleiden todistajien mukaan poika on ollut millään tavalla uhkaava, väkivaltainen tai aiheuttanut kenellekään vaaraa.

Opetusviraston mukaan opettajakoulutuksen saaneena ja vuosien ajan lasten ja nuorten parissa työskennelleenä opettajan olisi tullut ymmärtää, että käydessään tässä tilanteessa oppilaaseen kiinni hän syyllistyy erittäin vakavaan virkavelvollisuuden rikkomiseen ja virkavelvollisuuksien vastaiseen menettelyyn.

Opetusviraston mukaan opettajan tehtävä on huolehtia kaikissa tilanteissa siitä, että jokainen tuntee koulun turvalliseksi oppimisympäristöksi. Jos opettaja poistaa oppilaan luokasta tai muusta tilasta, hänen on huolehdittava myös oppilaan turvallisuudesta tilanteen jälkeen.

.
.