Esitys Kirkkohallitukselle: Tuomikapituli pysyy Lapualla

Lapuan hiippakunnan tuomikapitulia ei esitetä siirrettäväksi Seinäjoelle. Siirtoesitys on Kirkkohallituksen käsittelyssä ensi viikolla. Selvityksen mukaan tuomiokapitulin siirtoon Seinäjoelle ei ole olemassa riittäviä perusteluja.

Kotimaa
Lapuan tuomiokirkko
Histan häät -näytelmä nähdään ensi kesänä Lapuan tuomiokirkossa.Hans-Mikael Holmgren / YLE

Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulia ei esitetä siirrettäväksi Seinäjoelle. Kirkkohallitus saa esityksen eteensä ensi tiistaina. Kansliapäällikkö Jukka Keskitalon perusteellinen pohdinta päätyi siihen, että siirtoesitys Lapualta Seinäjoelle "ei anna aihetta toimenpiteisiin".

Arvioinnin mukaan siirrolla saavutettavat hyödyt näyttävät vähäisimmiltä kuin siitä aiheutuvat haitat. Esityksen perusteluissa todetaan, että sijoituspaikkakysymys ei ratkea toimitilakysymyksiin liittyvillä taloudellisilla perusteilla.

Arvioinnissa todetaan, että siirtoa on vastustettu Lapualla ja laajemminkin. Siirtoa vastustavan adressin allekirjoitti noin 5000 ihmistä. Myös kansalaiskekustelussa korostui näkemys, ettei siirrolla ollut riittävän painavia perusteluja.

Kaksi kantaa, kaksi mielipidettä

Kirkkohallitukselle vietävässä selvityksessä todetaan, että kahden vastakkaisen kannan olemassaolo tekee arvioinnista "hyvin vaikeaa". Siirtoa Lapualta Seinäjoelle oli esittänyt Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli. Piispalla ja tuomiokapitulilla voitiin katsoa olevan paras tietämys asiassa. Siirtoa oli perusteltu paitsi toimitiloilla, myös esimerkiksi verkostoitumisella.

– Lapuan tuomiokapituli esitti hyvin painavia perusteluja. Niitä on kyllä huollellisesti esittelytekstissä analysoitu ja mietitty. Muun muassa sitä, että Seinäjoki olisi ehkä tarjonnut verkostoitumisessa parempia mahdollisuuksia, Keskitalo painottaa Yle Pohjanmaan haastattelussa.

Kokonaisarvioinnissa esittelijä päätyi kuitenkin kannattamaan hiippakuntavaltuuston kantaa. Hiippakuntavaltuuston kanta oli, että tuomiokapitulin tulisi pysyä Lapualla.

Esityksessä todetaan, että tällä kannalla oli suuri merkitys, koska äänestystulos hiippakuntavaltuustossa oli hyvin selvä ja sen katsottiin heijastelevan laajasti hiippakunnan seurakuntien näkemystä.

Toimitilojen kohtalo avoinna

Mikäli Kirkkohallitus päättää asiasta sille tehtävän esityksen mukaisesti, pitää myös tuomiokapitulin toimitilakysymys ratkaista Lapualla. Esityksen mukaan asia ratkaistaan Kirkkohallituksen toimesta yhteistyössä tuomiokapitulin ja Lapuan kaupungin kanssa.

Kysymys piispan virka-asunnon sijainnista käsitellään erikseen ja siitä kuultaneen myös piispa Simo Peuraa. Päätöksen virka-asunnon hankkimisesta tekee Kirkkohallituksen virastokollegio.

Kirkkohallitus päättää asiasta 23. huhtikuuta.