VR:n uudet ohjausvaunut koeajoon – matkustajajuna näyttää kulkevan peruuttamalla

Ohjausvaunujen avulla VR uskoo, että liikennettä ruuhkaisilla ratapihoilla helpottuu ja junaliikenteen täsmällisyys paranee.

Kotimaa
Junan ohjausvaunu.
VR

Tämän kuun lopulla raiteilla nähdään kaksikerroksisia matkustajajunia, jotka näyttävät kulkevan väärin päin. Kyseessä ovat VR:n uudet ohjausvaunulla varustetut junat, jotka ovat koeajossa.

Ohjausvaunut ovat vaunuja, joiden toisessa päässä on ohjaamo ja toisessa päässä normaali matkustamo. Esimerkiksi Helsingistä Tampereelle menevää junaa ohjataan normaalisti veturin vetämänä, mutta Tampereelta Helsinkiin samaa junaa voidaan ajaa niin, että veturi työntää junaa. Kuljettaja istuu kärkivaunussa, jossa on ohjaamo. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun veturia ei tarvitse vaihtaa junan päästä päähän.

Varsinaiseen junaliikenteeseen ja matkustuskäyttöön ohjausvaunut saadaan ensi kesästä alkaen. Ohjausvaunujen avulla VR uskoo voivansa tehostaa liikennettä ruuhkaisilla ratapihoilla ja parantaa junaliikenteen täsmällisyyttä.

VR tilasi 12 ohjausvaunua ja 15 kaksikerroksista ravintolavaunua Transtech Oy:ltä keväällä 2011. Tilauksen arvo oli yli 90 miljoonaa euroa. Lisäksi kauppaan sisältyi mahdollisuus hankkia vielä 13 ohjausvaunua ja 11 ravintolavaunua lisää. Nämä lisäkaupat VR on päättänyt toteuttaa. Lisäostojen arvo on noin 55 miljoonaa euroa.