Nordealle miljoonasakot Ruotsin finanssivalvonnalta

Ruotsin finanssivalvonnan mukaan Nordea ei ole tehnyt riittävästi töitä rahanpesun estämiseksi. Moitteet kytkeytyvät myös TeliaSoneran lahjusvyyhtiin Uzbekistanissa.

talous
Nordea-pankin logo pankin seinässä Aleksanterinkadulla Helsingissä.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Ruotsin finanssivalvonta on määrännyt pankkikonserni Nordealle miljoonien eurojen rangaistusmaksun. Syynä on riittämätön kontrolli rahanpesun estämiseksi.

Ruotsin finanssivalvonnan mukaan Nordea on noudattanut heikosti EU-säädöksiä useiden vuosien ajan, eikä pankki ole kunnolla raportoinut jäädytetyistä tileistä.

Nordea ei myöskään arvioinut riittävästi erääseen Gibraltarille rekisteröityyn asiakkaaseen liittyviä riskejä, finanssivalvonta kirjoittaa tiedotteessaan.

Ruotsin finanssivalvonta vahvisti uutistoimisto TT:lle, että mainittu gibraltarilaisyhtiö on pöytälaatikkoyritys Takilant.

Takilant kytkeytyy teleoperaattori TeliaSoneraa koskevaan lahjusvyyhtiin. Syytteiden mukaan TeliaSonera olisi maksanut noin 200 miljoonaa euroa Gibraltarille rekisteröidylle Takilantille saadakseen matkapuhelinlisenssin Uzbekistaniin. Takilantilla oli tili Nordeassa.

TeliaSonera osti Takilantilta 3G-matkapuhelinlisenssin Uzbekistaniin vuonna 2007.

Jo aiemmin Ruotsin finanssivalvonta on kertonut selvittävänsä, miten Nordea salli Takilantin avata tilin Nordeaan.

Ruotsin finanssivalvonnan Nordealle määräämä rangaistusmaksu on 30 miljoonaa kruunua eli noin 3,8 miljoonaa euroa.

Lähteet: Reuters