1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Linnut valloittavat Suomen rytinällä tänä keväänä

Kevään myöhästymisen takia lintujen kevätmuutto tapahtuu nopeasti, sanoo luontokuvaaja Lassi Kujala. Eri puolille maata rantautuu nyt päivittäin uusia lajeja.

Kuva: Raine Martikainen

Lintubongarit ja muut luonnossaliikkujat elävät kiinnostavia aikoja. Eri lintulajeja rantautuu nyt päivittäin eri puolille Suomea. Esimerkiksi Pohjois-Kymenlaaksossa voi jo kuulla töyhtöhyypän soidinääntä, kiurun laulua ja näinä päivinä käynnistyy myös metsähanhien kevätmuutto.

Rannikkoalueilla ollaan jo hieman sisämaata edellä: Haminassa on havaittu jo harmaahaikarakin.

- Nyt tapahtuu päivittäin. Kun kevät etenee hitaasti, niin linnut ryöpsähtävät ryminällä paikalle sään alettua lämmetä ja lumien sulaessa, sanoo luontokuvaaja Lassi Kujala.

Kujala odottaa etenkin peippojen muuttoa. Sitäkään ei tarvitse enää kauaa odotella.

- Se on upea näky, kun 10 000 peipon parvi saapuu. Ja pian peippojen laulu soi voimakkaana ympäriinsä. Sitä odotellessa.

Lintujen tarkkailussa hyve on kärsivällisyys

Kouvolan Värälässä tänään lintuja tarkkaillut Kujala kertoo etenkin lintutorneista tapahtuvan seuraamisen vaativan kärsivällisyyttä.

- Se on pitkäjänteistä hommaa. Se ei ole ihan kymmenessä minuutissa ohi. Paikan päällä on oltava 4-5 tuntia.

Pohjois-Kymenlaaksossa on havaittu tähän mennessä myös kaikille tuttu västäräkki, tuulihaukkapariskunta ja kanadanhanhia. Kokenut luonnossa liikkuja ja luontokuvaaja Kujala odottaa peippojen lisäksi myös punakylkirastaiden saapumista.

- Sitä aamua odotan, kun oven avatessa vastassa on kymmenien peippojen lisäksi punakylkirastaiden kuoro. Sekin tapahtuu pian.