Mopo saa karata alle viisikymppisen Jopen käsistä

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuu sai syntymäpäivälahjaksi itsensä ikäisen retromopon. Huumoriveikko aikoo panna mopon selässä hulinaksi.

viihde
Jope Ruonansuu ja mopo.
Hanski Kinnunen / Yle

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuu täytti vastikään 49 vuotta. Syntymäpäivän kruunasi tavallista isompi paketti, klassikkomopo, jollaisesta hän ehti haaveilla pitkään.

Mopo on vuoden 1964 Solifer - samaa vuosikertaa kuin viihdetaiteilija itse ja samanlainen menopeli, jolla Jope nuoruudessaan ensi kertaa päristeli.

Alkuun se oli karmean näköinen raato, mutta niin siitä vaan sitten mopo tuli.

Sakari Kuisma

- Veljellä oli kaksi mopoa, joilla ajelin. Tuo on viimeisen päälle kiiltävä niin, että korppikin on siitä kiinnostunut. Eivät ne 70-luvulla olleet noin hyvässä kunnossa vaan likaisia ja öljyisiä.

Mopon entisöivät Salpausselän Mopoharrastajat. Sakari Kuisma kertoo Jopen ihastelleen vuosi sitten kerholla vieraillessaan 60–70-luvun mopoja.

- Silloin hänelle tuli ahaa-elämys, että vuoden 1964 peli on kova juttu.

Kuisma tovereineen löysi sopivan, kunnostusta kaipaavan menopelin Mäntsälästä ja alkoi purkaa, hiekkapuhaltaa ja kunnostaa sitä, alkuperäistä kunnioittaen.

- Alkuun se oli karmean näköinen raato, mutta niin siitä vaan sitten mopo tuli, Sakari Kuisma sanoo.

Nulikoiden peltomoposta ylpeydenaiheeksi

Urakkaa mopossa riitti. Väri oli haalistunut, sillä menopeli oli Kuisman mukaan toiminut aiemmin ”nulikoiden peltomopona”. Se oli lisäksi maalattu pensselillä valkoiseksi.

Lokasuojan katveeseen oli kuitenkin säästynyt alkuperäistä väriä. Löydöksen avulla kunnostajat teettivät samanväristä maalia, ja mopo sai kiiltävän uusvanhan maalipinnan.

Sekä Salpausselän Mopoharrastajat että Jope Ruonansuu ovat uudistetusta kulkuneuvosta ylpeitä. Harrastajat kertovat uhranneensa mopoon paljon työtunteja, sillä lopputuloksesta haluttiin täydellinen.

- Ehottomasti olen moposta ylpeä. Moottoriharrastukseni punainen lanka on, että aikuisena on pakko hankkia sellaista, mitä itellä on nuorena ollut ja mitä on saanut ajaa.

Jopen tallista löytyy jo Taunus, koska se oli ensimmäinen auto, minkä rattiin hän pikkunassikkana pääsi.

- Vanhimmalla veljellä oli farmari-Taunus. Kun veli lähti viikonlopun viettoon ja jätti avaimet pöydälle, arvatkaas, kuka oli puikoissa. Olintuolloin 10-vuotias. Siinä sitten ajettiin pihamäntyä ympäri, hän nauraa.

Jope Ruonansuun mopo.
Mopo kunnostettiin vanhaa kunnioittaen. Hanski Kinnunen / Yle

Vesijärven ympäriajo kutsuu

Innokkaana keräilijänä tunnettu viihdetaiteilija aikoo laittaa uutuudenkiiltävän moponsa varmaan talteen harrastustalliinsa.

Moottoriharrastukseni punainen lanka on, että aikuisena on pakko hankkia sellaista, mitä itellä on nuorena ollut ja mitä on saanut ajaa.

Jope Ruonansuu

Ei moposta tosin pelkkää museoesinettä tule. Alkukesästä se pääsee tositoimiin.

- Pyrin siihen, ettei se saa kivenlyömiä, mutta pitäähän sillä päästä ajamaan, Ruonansuu sanoo.

Hän on lupautunut hyppäämään mopedinsa selkään myös Vesijärven ympäriajossa kesäkuun alussa.

- Olen jo laittanut ajot kalenteriin. Pitää kuitenkin ensin ajaa mopo sisään, ettei jää häntäpäähän. Kattovat vielä muuten, että mikäs tuo tuollainen rutkutin on, mikä ei kulje mihinkään, hän nauraa.