Tutkimus: Pienemmästä lautasesta apua lasten ylipainoon

Suurempaa lautasta käyttäessään lapset nauttivat kymmeniä kilokaloreita enemmän, tutkimus paljastaa.

terveys
Lautasia pinossa pöydällä.
Meri Herttua / Yle

Yksi ratkaisu lasten ylipainon taltuttamiseen saattaa piillä pienemmissä lautasissa, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ekaluokkalaiset täyttivät lautasensa täydemmäksi ja saivat enemmän kaloreita, kun he käyttivät isoa lautasta pienemmän sijaan.

Lasten lisääntyneelle ylipainolle löytyy lukuisia syitä: paljon kaloreita sisältäviä ruokia on enemmän ja helpommin saatavilla ja samaan aikaan sokeripitoiset juomat kerryttävät kiloja. Paitsi annokset, myös lautasten koot ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä, Time-lehti muistuttaa.

Tutkimukset osoittavat, että kun lapset täyttävät lautaselleen enemmän, he myös syövät enemmän.

Tällä hetkellä jopa yksi kolmesta lapsesta Yhdysvalloissa on ylipainoinen, Suomessa taas arvioidaan joka viidennen lapsen tai nuoren kärsivän paino-ongelmista.

Jo aiemmin on huomattu isompien lautasten kasvattavan annoskokoa ja siten kalorien saantia aikuisilla. Yhdysvaltalaisen Temple-yliopiston tutkijat päättivät selvittää, onko vastaava vaikutus havaittavissa myös lapsilla.

Isolle lautaselle lastataan enemmän

Apulaisprofessori Jennifer Orlet Fisher kollegoineen tutki ensimmäisen luokan oppilaita Pohjois-Philadelphiassa. Kahdeksan päivän ajan yhteensä 42 koululaista täytti omat lautasensa tutkijoiden kokoamasta buffet-pöydästä. 7-vuotiaat saivat itse täyttää lautasensa haluamillaan ruoilla ja ruokalista pysyi pitkälti samana kahdeksan päivän kokeen ajan.

Neljän päivän ajan koululaiset käyttivät salaattilautasen kokoista - halkaisijaltaan noin 18-senttimetristä - lautasta, neljänä päivän lautanen oli halkaisijaltaan 26 senttimetriä. Lautaset punnittiin kaikkina päivinä ennen ja jälkeen syömisen.

Niinä päivinä, kun lapset käyttivät suurempaa lautasta, he lappoivat lautaselleen 90 kilokaloria enemmän. Näistä ylimääräisestä 90:stä kilokalorista lapset söivät noin puolet ja jättivät loput syömättä. Lapset söivät isompia lautasia käyttäessään kuitenkin enemmän kuin niinä päivinä, jolloin he käyttivät pienempää lautasta.

- Tutkimukset osoittavat, että kun lapset täyttävät lautaselleen enemmän, he myös syövät enemmän, Fisher sanoo.

Lasten ruokatapoihin helppo vaikuttaa

Fisherin mukaan pelkkä lautaskoon pienentäminen ei ole ratkaisu lasten syömisen hallintaan. Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä uutinen, että lasten ruokailutottumuksia on helpompi muuttaa kuin aikuisten.

Lapset syövät todennäköisemmin vain silloin kun ovat nälkäisiä, kun taas aikuisten syömiseen vaikuttaa muutkin tekijät, kuten ruoan hinta ja tunteet, jotka saattavat johdatella harkitsemattomaan mutusteluun.

- Lapset eivät ole niin monimutkaisia syöjiä kuin aikuiset, Fisher toteaa.