Vinkki: luonnosta löytyy biologinen ase etanoita vastaan

Rehottavasta puutarhasta ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Tiheät puskat ja pensaat houkuttelevat paikalle talviunilta heräilevän tuholaistentorjujan.

luonto
Siili
Yle/ Maarit Lappalainen

Luonto- ja puutarhaharrastaja Raija Salmisen mielestä siili on oiva apuri puutarhan hoidossa. Moni puutarhan tuholainen on siilille herkkua.

- Siili syö etanoita, kotiloita ja kovakuoriaisia niin, että narske vaan käy, Salminen sanoo.

- Samalla menee myös lieroja, jotka ovat hyödyllisiä. Kuitenkin siilistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Siili heräilee talvihorroksesta huhti-toukokuun vaihteessa, mutta se saattaa nousta aiemminkin jos talvipesään alkaa tulla vettä.

Puskia ja kissanruokaa

Talvihorrksen jälkeen siili on nälissään, mutta maitoa ei saa antaa. Parempi vaihtoehto on kissanruoka. Salmisen mukaan ruokaa kannattaa kuitenkin antaa vain tarpeen mukaan, siis silloin kun tietää siilin olevan liikenteessä.

- Muuten sillä kupilla on kaikki kulmakunnan kissat ja pahimmassa tapauksessa rotat.

Siili tulee ruokailemaan Salmisen puutarhaan säännöllisesti, koska se tottuu nopeasti säännölliseen ruokintaan.

- Kerran oli siili keittiön matolla ihmettelemässä, että missä se ruoka viipyy. Houkuttelin sen ruoalla ulos.

Salmisen siiliharrastukselle on myös vakavampi syy. Liikenne verottaa siilikantaa, ja kaikki apu on rauhoitetulle tuhisijalle tervetullutta. Hyvä tapa on pitää puutarha sopivasti rempallaan, koska siili viihtyy pensaiden ja heinikoiden varjoissa.

- Ei tarvitse millään tavalla tuntea huonoa omaa tuntoa, jos puutarha rehottaa. Voi sanoa naapureille haluavansa, että siilitkin viihtyvät, Salminen veistelee.

Koriston tallilla Kaarinassa järjestetään tiistaina klo 18 siili-ilta, jossa keskustellaan muun muassa siilin pesistä ja ruokinnasta.