Sukeltajat uskovat löytäneensä aarrejahdissa kadonneen laivan

Tutkimusmatkailija sir Walter Raleigh'n Lentävä Joan lähti myyttisen aarteen jahtiin Plymouthista vuonna 1617, mutta upposi jättämättä jälkeäkään.

Ulkomaat

Sukeltajat uskovat paikantaneensa legendaarisen tutkimusmatkailijan sir Walter Raleigh'n Flying Joan (Lentävä Joan) -aluksen.

Alus lähti vuonna 1617 Plymouthista etsimään myyttistä El Doradoa osana Raleigh'n laivastoa. Flying Joan kuitenkin upposi myrskyssä jättämättä jälkeäkään.

"Kadonnutta kultaista kaupunkia" El Doradoa etsimään lähtenyt 120-tonninen alus on maannut merenpohjassa jo lähes 400 vuotta.

Paikallisten sukeltajien mukaan noin 45 kilometrin päässä Cornwallin lounaisrannikolta sijaitsevien Scillynsaarten lähistöltä paljastunut hylky on vuosisatoja kateissa ollut Flying Joan.

Brittilehti Daily Mailin mukaan sukeltajat löysivät puisen hylyn noin 15 metrin syvyydestä.

Hylystä on paljastunut muun muassa Tudorien aikakaudelle tyypilliset tykit ja antiikkista keramiikkaa.

Tähän mennessä uponneen Flying Joanin sijainti ei ole ollut tiedossa, mutta paikalliset sukeltajat Todd Stevens ja Robin Burrows ovat nyt pyytäneet englantilaista kulttuurihistoriaa vaalivan English Heritagen vahvistavan löytönsä Raleigh'n kadonneeksi laivaksi.

Stevens on nimennyt 15-metrisen aluksen leikkisästi "Lizzyksi". Hän uskoo valokuvien ja aluksesta löytyneiden esineiden todistavan löydön oikeaksi.

- Heti kun löysimme Lizzyn, olen sanonut että todistusaineisto kertoo sen olevan aseistetun pinassin hylky. Kyseessä on yksimastoinen alus ilman kokkapuuta, jonka tilalla keulassa on tykki. Alus, jonka sir Walter Raleigh kadotti myrskyssä oli nimenomaan aseistettu pinassi. Hylky sopii aikakauteen ja tyyliin, Stevens kommentoi.

Matka koitui Raleigh'n kohtaloksi

Sir Walter Raleigh johti 30 aluksen laivastonsa matkaan Plymouthista.

Raleigh itse matkasi 440-tonnisessa The Destiny (Kohtalo) -aluksessaan. Laivasto ajautui hajalleen myrskyssä pian lähdön jälkeen.

Kapteeni John Chindleyn johtaman Flyingin Joanin tiedettiin uponneen Scillynsaarten lähistöllä 12. kesäkuuta 1617. Myrskyssä laivasto menetti myös toisen aluksen.

Flying Joanin 25-henkisen miehistön kohtalosta tiedetään varsin vähän. Kapteeni Chindleyn kerrotaan kuitenkin selvinneen Länsi-Intian saaristoon toisen aluksen matkassa.

Matka oli jo toinen sir Walter Raleigh'n epäonninen yritys löytää "Kultainen kaupunki" El Dorado jostain Trinidadin ja Venezuelan koillisrannikon väliseltä alueelta.

Raleigh'n joukot kuitenkin hyökkäsivät espanjalaisten linnakkeeseen. Raleigh pidätettiin hänen palattuaan Englantiin ja teloitettiin vuonna 1618 espanjalaisten tyynnyttämiseksi.