1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vakavasta auto-onnettomuudesta toipunut Hotakainen taas kirjoituskunnossa

Reilu vuosi sitten pahassa kolarissa Hämeenlinnassa vakavasti loukkaantuneelta kirjailija Kari Hotakaiselta tulee uusi kirja ensi syksynä. Kirjan päähenkilö on auto-onnettomuudesta toipuva maalämpöyrittäjä Rautala. Yle Uutisille antamassaan haastattelussa kirjailija painottaa, ettei hänen kirjojensa päähenkilöillä ole jatkossa suhdetta autoihin.

Kari Hotakainen
Kari Hotakainen kertoo kolarikokemuksistaan ja toipumisestaan Yle Uutisten haastattelussa.

Kirjailija Kari Hotakaisen vuoden 1997 Klassikko-läpimurtoromaanissa Kari Hotakainen -niminen kirjailija kaahaa allaan Alfa Romeo. Tosielämässä Hämeenlinnassa vain reilu vuosi sitten tapahtuneessa vakavassa kolarissa auto ajoi hyvässä säässä Hotakaisen eteen. Toisen auton matkustajat menehtyivät. Hotakaisen alla oli vanha Volvo 850, jonka turvatyynyt onneksi laukesivat.

- Se oli -93-vuoden autoista varmaan parasta turvallisuustekniikkaa mikä siinä oli. Rysäyshän vastaa niin kuin olisi ajanut kiviseinään sataa kuuttakymppiä, kun molempien autojen nopeus oli 80. Minä olin autossa yli tunnin puristuksissa. Sen muistan ihan täysin, mutta itse tapahtumasta en muista mitään, Hotakainen kertaa.

Kolariin ei ole löytynyt järjellistä syytä. Pitkään sairaalassa maannut ja useita leikkauksia läpikäynyt Hotakainen joutui opettelemaan kävelemisen ja kirjoittamisen uudelleen.

Luonnon laki

Kirjailija muistuttaa aina olleensa mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään. Nyt hän on mies, jolle tapahtui liikaakin.

Hotakaisen tekeillä oleva uusi kirja alkaa kolarista. _Luonnon laki _on yhteiskunnan muutosta ja taloutta eri näkökulmista käsittelevän "trilogian" kolmas osa, jonka aloitti Ihmisen osa -romaani.

- Viisi päivää ennen kolaria olin kirjoittanut tätä kirjaa jo jonkun verran, mutta kirja muuttui ihan täysin tämän onnettomuuden myötä. Kuvio on se, että kirja käsittelee meidän yhteisiä seteleitä eli verorahoja ja niiden käyttöä. Minuthan sitten pantiin kuntoon veronmaksajien rahoilla niin kuin kaikki muutkin ihmiset, jotka viedään raatona sairaalaan. Kolarini on mukana tässä kirjassa, mutta kirja  ei ole  kiusallisella tavalla omaelämäkerrallinen. Laitoin kuitenkin ne kokemukset sieltä sairaalasta ja muualta tähän kirjaan, kirjailija sanoo.

- Toivon, että kirjaa pystyy lukemaan täysin riippumatta siitä tietääkö kyseisen kirjoittajan olleen missään onnettomuudessa koskaan.

Kuntoutuminen

Kari Hotakainen Kuva: Yle

Hotakainen treenaa paikattuja raajojaan säännöllisesti kuntosalilla kuntopyörällä ja tekemällä jalkakyykkyjä.

- Kuntoutuminen on edennyt huimasti ja hitaasti yhtä aikaa. Sitten kun ei jaksa ja on pimeää, niin tuntuu, ettei se liiku mihinkään. Mutta kyllähän se on mennyt kauhean hyvin. Kun kuitenkin vammat oli suhteellisen vakavat, niin nyt olen aika hyvässä kunnossa jo, kirjailija iloitsee.

Lääkäreiden mukaan hyvä peruskunto on helpottanut kuntoutumista. Kipuja ei ole.

- Kuntoutumisessa on ollut vaikeinta uuden elämän lahjan käsittäminen. Jos sen käsittää joka aamu lahjaksi, niin sitten kaikki on hyvin, mutta jos leikkii kärttyisää ja kyynistä ihmistä, niin sitten se näyttää pahalta. Senhän aika näyttää jäikö päähän jotain vaurioita, mutta sen näkee sitten vasta, kun uusi kirja on valmis. Tulee siitä sitten hyvä tai huono tai muu, niin ainakin se on ajateltu kirja. Se on ajateltu vaakatasossa melkein valmiiksi.

Autoilla ei tulevassa tuotannossa roolia enää ole.

- Siitä kyllä pidän huolen, että yhtään autoa ei esiinny enää yhdessäkään kirjassa. Ainakaan kellään henkilöllä ei ole mitään suhdetta siihen, kirjailija toteaa.