1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ikänäköä voidaan korjata silmän sisäänrakennetuilla monitehoilla

Iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä voidaan korjata kahdella kirurgisella menetelmällä. Keinomykiöillä voidaan saada näkö korjattua loppuiäksi.

Kuva: Yle

Laserilla silmälasien plus- ja miinusarvot saadaan suoraan silmän pintaan. Perinteisellä tekniikalla ikänäköä korjataan tekemällä hallitsevasta silmästä kaukonäköinen ja toisesta silmästä lähinäköinen. Leikkaus vapauttaa yleensä ihmisen täysin kaukolaseista, mutta lähilasien tarve usein pysyy.

- On mahdotonta korjata ihmisen näkö sellaiseksi kuin se on ollut esimerkiksi kymmenvuotiaana, mutta huonon lähinäön ongelma voidaan kiertää erilaisilla menetelmillä, Porin Medilaserin silmätautien erikoislääkäri Jyrki Mäki sanoo.

Perinteisellä tekniikalla tehtävä korjausleikkaus ei kuitenkaan anna pysyviä tuloksia, sillä näkö heikkenee iän myötä uudelleen.

- Moni silmäkirurgi on sitä mieltä, että silmän pintaan hiottava ikänäkökorjaus on lyhytaikainen ratkaisu, Mäki kertoo.

Linssitekniikalla pysyviä tuloksia

Toinen tekniikka on Pohjoismaissa menestystä niittänyt linssileikkaus. Siinä silmien omat linssit eli mykiöt korvataan muovisilla moniteholinsseillä, joilla saadaan korjattua kaukonäön lisäksi myös lähinäköä.

- Linssikirurgia on enemmän tätä päivää. Niistä on saatu hyviä tuloksia ja se on tällä hetkellä kasvava trendi, Mäki sanoo.

Linssileikkauksen miinuspuolena on huonontunut näkö näyttöpäätteen etäisyydellä. Leikkauksen jälkeen tarvitsee usein erilliset lasit tietokoneen käyttöä varten. Muuten tulokset ovat olleet kannustavia.

- Keinomykiötekniikka on käytännössä ikuinen. Voidaan sanoa, että korkealuokkaisella keinomykiöllä näkee kymmeniä vuosia.

Linssileikkauks onnistuu yleensä hyvin henkilölle, jolla on pluslasit. Jos taas nykyisten lasien teho on miinus kaksi, saa käännytyksen klinikan ovella.

- Sitten jos miinustaitteisuutta on viisi tai enemmän, niin ihminen ei näe terävästi paljon nenänpäätään kauemmas. Silloin on taas otollinen kandidaatti linssileikkaukseen.

Ikänäköleikkaukseen voi hakeutua, kun ensimmäiset selkeät näön heikkenemisoireet ilmaantuvat. Iän puolesta leikkaukset sopivat parhaiten 45** - **50-vuotiaille.