Suomalaisfirma valmistaa Venäjän myydyimmät vientituotteet

Venäjän talouskasvu on hidastumassa merkittävästi. Laskussa oleva öljyn hinta ja kuluttajien epävarmuus painavat talousjätin näkymiä. Asiantuntijoiden mukaan energiasta elävä maa ei vieläkään ole saanut monipuolistettua vientiään tarpeeksi. Eniten ulkomaille viedäänkin suomalaisfirman tuotetta.

talous

Viime viikolla Venäjän valtiovarainministeriö lähetti maailmalle selvän signaalin, kun se leikkasi tämän vuoden talouskasvuennustettaan kolmanneksen aiempaa pienemmäksi.

Maailman suurimman öljyntuottajan kasvun hidastumisesta näkyi merkkejä jo viime vuoden lopulla, mutta nyt mateleva kasvu näyttää tulleen jäädäkseen.

Syitä kasvuvauhdin hidastumiseen on monia.

- Osaksi kasvu hidastuu sen takia, että öljyn hinta on laskenut selvästi muutamassa kuukaudessa. Osaksi myös sen takia, että venäläiset yritykset ja kotitaloudet ovat pelästyneet Euroopasta ja muualta maailmasta tulleita negatiivisia talousuutisia, selventää Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Viime vuosina Venäjän talous on kasvanut nopeasti esimerkiksi moniin Euroopan maihin verrattuna.

Energiaviennin tuomilla tuloilla ei ole kuitenkaan saatu rakennettua uudenlaista teollista pohjaa, josta pienemmät yritykset voisivat ponnistaa maailmanmarkkinoille.

Nyt talouden sakatessa kipeitä rakennemuutoksia on entistä vaikeampi toteuttaa.

- Energiasta saadut varat on nyt syöty. Venäjän talous tarvitsee uusia kasvumoottoreita. Maassa täytyy tehdä taloudellisia uudistuksia, joilla rakennetaan pohjaa muunlaiseen vientitoimintaan, sanoo Nordean pääekonomisti Roger Wessman.

Heijastuksia myös Suomeen

Mutta tällä hetkellä esimerkiksi suurina massoina vientiin menevät kuluttajatuotteet ovat Venäjän taloudessa yhä harvinaisuus.

Eniten Venäjältä ulkomaille vietävät kuluttajatuotteet valmistaakin supisuomalainen yritys.

- Vienti ei ole juuri monipuolistunut viime aikoina. Väitteiden mukaan Nokian Renkaiden valmistamat talvirenkaat ovat Venäjän suurin yksittäinen vientiin menevä kuluttajatavara, kertoo Suomen Pankin Iikka Korhonen.

Venäjän kiristyvä taloustilanne heijastuu myös Suomeen. Suomalaiset vientiyritykset kohtaavat vaikeuksia, kun investoinnit vähenevät kiihtyvää tahtia Venäjällä. Samalla nopeasti laskeva kuluttajien luottamus näkyy hiljaisuutena venäläisturisteja houkuttelevissa suomalaiskaupungeissa.

- Riskinä on, että jos öljyn hinta pahemmin romahtaa, se vie mukanaan ruplan kurssia. Se taas syö hyvin ripeästi venäläisten ostovoimaa ja esimerkiksi matkustaminen Suomeen tulee merkittävästi kalliimmaksi. Siilloin voi tulla merkittävä lovi Suomeen, sano Nordean Roger Wessman.