Kattava raportti sanoo USA:n kiduttaneen ja vaatii Guantanamoa suljettavaksi

Kaksi vuotta tietoja keränneen sitoutumattoman työryhmän jäsenet ovat kuvanneet itseään korvaavaksi totuuskomissioksi.

Ulkomaat

Sitoutumattoman työryhmän raportti sanoo todisteiden osoittavan kiistatta, että Yhdysvallat kidutti vankeja osana terrorismin vastaista sotaa ja että vastuu asiasta yltää korkeimpiin päättäjiin saakka.

Raportin mukaan WTC-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa käytiin ensimmäistä kertaa niin korkean tason keskusteluja kidutuksen käytöstä. Raportti kuvaa silloisen presidentin George W. Bushin ja hänen neuvonantajiensa käyneen yksityiskohtaisia keskusteluja kidutuksen käytön soveliaisuudesta, haitoista ja laillisuudesta.

Raportti myös vaatii Guantanamo Bayn vankileiriä suljettavaksi ensi vuoden loppuun mennessä. Siihen mennessä leirillä vielä olevat 166 vankia pitäisi saada viimein oikeuteen. Raportti kuvaa leririllä yli kymmenen vuotta ilman syytteitä tai tuomiota vankeina olleiden tilannetta vastenmieliseksi ja sietämättömäksi.

Constitution Project -ajatushautomon kokosi raporttia varten 11 hengen työryhmän, joka keräsi tietoja ja teki haastatteluja kahden vuoden ajan. Työryhmään kuului politiikkoja sekä demokraattien että republikaanien leiristä, kaksi ex-kenraalia ja lain, lääketieteen ja etiikan asiantuntijoita.

577-sivuista raporttia varten on haastateltu nykyisen ja entisten presidenttien hallintojen työntekijöitä sekä armeijan edustajia. Raportti keskittyy Yhdysvaltain toimiin WTC-iskujen jälkeen alkuna saaneessa nk. terrorismin vastaisessa sodassa Guantanamo Bayssa, Irakissa, Afganistanissa ja CIA:n salaisissa vankiloissa ympäri maailmaa.

Työryhmän jäsenet ovat kuvanneet itseään korvaavaksi totuuskomissioksi. Presidentti Obama päätti ensimmäisen presidenttikautensa alkupuolella, ettei asiasta järjestetä kansallista tutkimusta.

Lähteet: Reuters