HS: Hautala haluaa laittaa valtion ja Solidiumin suhteen uusiksi

Omistajaohjaus ei voi välttää ottamasta julkisesti kantaa asioihin, jotka tosiasiassa ovat Solidiumin sisäisiä asioita. Talvivaaran katastrofi on tästä yksi esimerkki, Hautala sanoo lehden haastattelussa.

politiikka
Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) taloustoimittajien vieraana Helsingissä 25. helmikuuta 2013.
Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) taloustoimittajien vieraana Helsingissä 25. helmikuuta 2013.Jarno Mela / Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan (vihr.) mielestä valtion sijoitusyhtiön Solidiumin asemaa pitäisi uudistaa.

Helsingin Sanomien haastatteleman Hautalan mukaan Solidiumin asema suhteessa valtion omistajaohjaukseen ei välttämättä ole toimiva.

- Nykyisin omistajaohjaus ei voi välttää ottamasta julkisesti kantaa asioihin, jotka tosiasiassa ovat Solidiumin sisäisiä asioita. Talvivaaran katastrofi on tästä yksi esimerkki, Hautala sanoo lehden haastattelussa.

Viime viikolla järjestetyssä osakeannissa valtio noin kaksinkertaisti Talvivaara-omistuksensa Solidiumin kautta. Nyt valtio on Talvivaaran suurin yksittäinen omistaja vajaan 17 prosentin osuudella.

Hautala kaipaa myös lisää vuoropuhelua valtion ja Solidiumin välille. Sijoitusyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävä on pitää valtio-omistaja tietoisena suunniteilla olevista suurista päätöksistä.

- Vuoropuhelu voisi olla nykyistä systemaattisempaa, Hautala toteaa.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri arvosteli jo maanantaina Yle Uutisten haastattelussa Soldiumin toimintaa Talvivaaran tapauksessa. Tuolloin Hautala sanoi,

että Solidiumin olisi syytä katsoa peiliin, sillä Talvivaaraa ei hänen mukaansa voi mitenkään pitää hyvänä sijoituksena.

- 2011 keväällä, kun tehtiin ensimmäinen sijoitus Talvivaaraan, silloin olisi ehkä ollut parempi ennakoida näitä riskejä, Hautala totesi Ylelle.

Solidiumin hallitusta johtaa Pekka Ala-Pietilä. Solidium on itsenäinen valtion täysin omistama yhtiö, joka hallinnoi valtion omistuksia 11 pörssiyhtiössä.