1. yle.fi
  2. Uutiset

Varhainen ylipaino altistaa munuaistaudille

Parikymppisenä kertyneet liikakilot suurentavat vuosien varrella riskiä sairastua munuaissairauteen, tuore brittitutkimus osoittaa.

terveys

Vähentämällä nuorten aikuisten lihavuutta munuaissairaus voisi vähentyä merkittävästi, sillä lihavuus nostaa sairastumisriskiä huomattavasti.

Brittien tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä, ja niiden perusteella 26–36-vuotiaasta saakka ylipainoiset sairastuvat kuusikymppisenä munuaissairauteen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset tai vasta yli kuusikymppisenä lihovat. Myös vyötärölihavuus 43–53-vuotiaana nosti munuaissairauden riskiä.

Diabetes ja korkea verenpaine liittyivät osaan sairastumisista, mutta eivät selittäneet ylipainoon liitettyä vaikutusta kokonaan. Tutkijat arvioivatkin, että huomattava osa munuaissairauksista jäisi kehittymättä, jos väestön lihominen saataisiin kuriin.

Tutkimuksessa käytettiin 4 600 henkilön seurantatietoja, jotka kerättiin osallistujien ollessa 20-, 26-, 36-, 43-, 53- ja 60–64-vuotiaita.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi